Politika i društvo
Egrlić: BiH će prije ili kasnije pristupiti Mini Schengenu
30.7.2021 05:10 | Indikator.ba
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić smatra da je za Bosnu i Hercegovinu ogromna šteta što nije potpisnica sporazuma o Mini-Schengenu, odnosno Open Balkanu kako se od juče zove.

- Nije još uvijek propuštena šansa. Očekujem da će bh. lideri i lideri drugih zemalja regiona priključiti se ovoj inicijativi. Sloboda kretanja, sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva Mini Schengen dobro će doći poslovnoj zajednici BiH, kazao je Egrlić u razgovoru za Federalnu televiziju.

Navodi da je ključni proces izrada akcionog plana za kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora na prostoru šest ekonomija zapadnog Balkana potpisanog prošle godine u Sofiji.

- Mini Schengen je samo mali dio tog jednog velikog regionalnog procesa koji podržava EU. Jedan od benefita koji je zapažen je i potpisivanje ugovora o roamingu između ovih zemalja. Nema sumnje da će BiH, prije ili kasnije, pristupiti ovome. Zajedničko regionalno tržište treba biti potpuno integrisano u evropsko tržište i kompatibilno i privilegovano u Evropi, kazao je Egrlić.

Govoreći o CEFTA sporazumu, napomenuo je da on ima i prednosti i nedostatke.

- Kad je u pitanju razmjena roba ona je pokazala dobar i puni efekat. Kada je u pitanju razmjena usluga, tu ne možemo biti potpuno zadovoljni. CEFTA je pokazala i svoje slabosti. Kosovo je jednostrano donijelo odluku o uvođenju taksi na robu iz BiH i Srbije i sa taksamo od 100% potpuno nas izbacilo sa tržišta. Tu je CEFTA pokazala određene slabosti jer nije imala mehanizme da to nametne. Ali generalno, CEFTA je donijela dobro BiH, konstatovao je Egrlić.

On je naglasio i da su privrednici razočarani odnosom kada je riječ o svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju.

- Dubai EXPO je mjesto gdje je BiH trebala da doživi punu promociju, da uđe u utrku za privlačenje stranih investicija. Tamo su prisutne sve ozbiljnije zemlje na svijetu. EXPO je samo jednom u pet godina. Ono što je za nogomet svjetsko prvenstvo, to je za države EXPO Dubai. U ovom momentu mi nemamo učešće. Međutim, postoji neka mala šansa da se to desi ukoliko se usvoji budžet, rekao je Egrlić i dodao da je BiH na startu ispala iz utrke da promovira svoje potencijale i da se pokaže na jednoj svjetskoj izložbi.
Facebook Twitter Print