Tržište kapitala
Elektrokrajina obveznicama prikupila 27,4 miliona KM, refinansirat će dug
30.7.2021 05:43 | Indikator.ba
ZP „Elektrokrajina“ a.d. Banjaluka je uspješno okončala prvu emisiju korporativnih obveznica na Banjalučkoj berzi.

Investitori na domaćem tržištu kapitala su u periodu od 29. juna do 28. jula 2021. godine otkupili 27.436 obveznica Elektrokrajine ukupne vrijednosti od 27.436.000 KM, što iznosi 68,6 odsto izdatih hartija od vrijednosti. Obveznice su emitovane sa dospjećem od 10 godina i godišnjom kamatnom stopom od 3,5 odsto.

U Upravi Elektrokrajine su izrazili zadovoljstvo što su investitori prepoznali ovo preduzeće kao sigurno mjesto za ulaganje.

– Zahvaljujući nizu preduzetih mjera na reorganizaciji i restrukturiranju preduzeća, aktuelna Uprava gradi temelj za dugoročno održivo i uspješno poslovanje Elektrokrajine. Prvi rezultati vidljivi su već u ovoj godini, u kojoj preduzeće ostvaruje višemilionski profit, što, kako vidimo po uspješnoj emisiji obveznica, nije prošlo nezapaženo ni kod investitora – izjavio je Dragan Čavić, v.d. direktora Elektrokrajine, izvještava srpska.info.

Preduzeće će prikupljena sredstva koristiti za refinansiranje postojećeg duga, odnosno izmirenje domaćih kreditnih obaveza, prenesenih obaveza prema budžetu RS i dugova prema dobavljačima.

– Ranija nepovoljna kreditna zaduženja po osnovu visine kamate i ročnosti zamjenićemo povoljnijim uslovima, što će na godišnjem nivou značajno smanjiti troškove. Krajnji cilj je uspostavljenje potpuno likvidnog preduzeća spremnog da u svakom momentu odgovori na potrebe korisnika i razvoja distributivne mreže, naglasio je Čavić.
Facebook Twitter Print