Kompanije i tržišta
Fortenova ide u pretvorbu potraživanja u Mercatoru u kapital
30.7.2021 14:39 | Indikator.ba
Mercator je sazvao Skupštinu za 1. septembar na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.

Dionice će Fortenova platiti prijenosom dijela potraživanja u Mercatoru i time ih pretvoriti u kapital. Isključeno je pravo prvenstva postojećih dioničara na sudjelovanje u dokapitalizaciji. Naime, radi se o konverziji dijela potraživanja iz 2014. godine, kada je Mercator od tadašnjih Agrokora i Agrokor Investments dobio podređeni kredit u iznosu od 220 miliona eura, a potraživanje je preneseno na Fortenova Grupu nakon stečaja Agrokora, proizilazi iz dnenog reda Skupština dioničara, navodi list Delo.

Fortenova Grupa će tako dio svog potraživanja od glavnice po ovom kreditu pretvoriti u kapital Mercatora. Vrijednost emisije dionice iznosit će 36 eura i jednaka je cijeni iz ponude Fortenove za preuzimanje Mercatora. Vlasnik većinskog udjela u Mercatoru Fortenova je postala krajem aprila nakon prijenosa dionica Mercatora iz Agrokora u stečaju. Nakon provedene ponude ponude za preuzimanje udio u Mercatoru je povećan na 89,11 posto.

Prema Fortenovi, isključenje ostalih dioničara iz dokapitalizacije, nakon čega će se kapital povećati na 224,15 miliona eura, u privrednom je interesu tvrtke, jer smanjuje njeno zaduženje. Povećanje temeljnog kapitala potrebno je i za podmirivanje obsveza prema vlasnicima obveznica, za čije je izdavanje Fortenova osigurala sredstva za refinansiranje Mercatorovog duga na svim operativnim tržištima, osim u Srbiji.
Facebook Twitter Print