Ekonomija
Hrvati zadovoljni sezonom, Istra ima čak i bolje turističke rezultate nego 2019.
2.8.2021 05:49 | Indikator.ba
U Hrvatskoj trenutno ima više od milion turista dok jadranska obala ostaje narandžasta, a nadaju se da će se dobra sezona nastaviti i u augustu.

U julu je zabilježeno 3,7 miliona dolazaka turista, što je 47 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Broj noćenja u julu iznosio je 25 miliona, što je 33 posto više nego u julu prošle godine. Ovog vikenda očekuje se da će broj turista na autocestama čak premašiti rekord iz 2019. Manje -više svi granični prijelazi sa Slovenijom, kao i Mađarskom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom su zakrčeni, a na nekim mjestima potrebno je pet sati za prelazak granice.

Prema sistemu eVisitor, u Hrvatskoj trenutno ima oko milion turista, od čega je 855.000 stranaca. Za usporedbu, na današnji dan 2019. godine bilo je 1,1 milion turista, u odnosu na 770.000 prošle godine. Ove godine ima više Poljaka i Čeha nego 2019., a među strancima prednjače Nijemci i Slovenci. Broj posjetitelja potonjih je 94% u odnosu na 2019.

Daleko najviše Slovenaca je u Istri, rekla je dopisnica Tanja Bernard Borčić za Radio Slovenija. Najbolje odredište je Rovinj, slijede ga Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, a zatim Zadarska i Šibensko-kninska županija.

- Istra ima sedmodnevnu pojavnost infekcija novim koronavirusom 4, kaže Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, što ju svrstava među najsigurnije turističke destinacije na Mediteranu. Stoga se Istra može pohvaliti još boljim turističkim rezultatima nego u pretkoronskoj 2019. godini, a cijela Hrvatska trenutno je na 80 posto u odnosu na dvije godine ranije.

Većina turista dolazi iz Njemačke, a Slovenci su na drugom mjestu s više od 140.000 turista na jadranskoj obali. Nijemci su u julu ostvarili 4,4 miliona noćenja, slijede Slovenci s 3,7 miliona noćenja, Poljaci s 2,4 miliona, Česi s dva miliona i Austrijanci s 1,9 miliona noćenja.

- Hoteli trenutno imaju sedam posto veće prihode nego 2019., restorani pet posto, samo barovi i kafići imaju deficit od 16 posto, rekao je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

U Austriji se posljednjih dana tvrdi da se više od 100 ljudi zaraženih koronavirusom vratilo u Austriji sa Zrće festivala. Ivan Peranić iz Stožera civilne zaštite u Novalji tvrdi da je tokom festivala testirano više od 12.000 mladih ljudi, od kojih je 16 bilo pozitivno, ali među njima nije bilo niti jednog austrijskog državljanina, navodi RTV Slovenije.
Facebook Twitter Print