Komentari i analize
Pandemija snažno pogodila pivare, najteže prošla Sarajevska
14.8.2021 06:01 | Indikator.ba
Pandemija je snažno pogodila poslovanje vodećih bosanskohercegovačkih pivara koje bilježe smanjenje prihoda od prodaje a većina njih bila je prisiljena smanjiti broj zaposlenih.

Usljed nepovoljnih okolnosti koje je nametnula pandemija, pivare su uglavnom ostavrile manji promet a zbog prilika na svjetskom tržištu imale su veće troškove proizvodnih usluga i materijala, izvještava Indikator.ba.

Dostupni podaci za prvo polugodište govore da je najteže pogođena Sarajevska pivara koja je imala snažan pad poslovnih prihoda od blizu 30 posto na 9,93 mil KM, nakon 14,12 mil KM godinu ranije.

Uprkos tome ova pivara u vlasništvu proodice Selimović ostala je u "zelenom" sa dobiti koja je iznosila 55 hiljada KM, nakon 110 hiljada KM u istom periodu lani.

Ovakav rezultat treba zahvaliti činjenici da je Pivara imala manje rashode po osnovu materijalnih troškova, troškova plata i ostalih primanja, kao i manje troškove amortizacije. Takođe, imala je manji gubitak od finansijskih aktivnosti nego lani.

Sarajevska pivara napravila je oštar rez u broju zaposlenih, pa je sa 30. junom ove godine imala 103 zaposlenika manje nego u istom periodu prošle godine. Naime, broj zaposlenih pao je sa 331 na 228. Usljed toga, kompanija je na troškove plata i ličnih primanja ove godine izdvojila znatno manje, 1,79 miliona KM, naspram 2,48 mil KM u istom periodu godinu ranije.

Banjalučka pivara, najveća u Bosni i Hercegovini, potonula je u gubitak od 1,46 miliona KM, nakon što je u prvom polugodištu 2020. godine poslovala s viškom od 601 hiljadu KM.

Poslovni prihodi Banjalučke pivare smanjeni su za oko 3,5 posto, na 19,1 mil KM, nakon što su sa 30. junom prošle godine iznosili 19,8 miliona KM. Broj radnika Banjalučka pivara je smanjila za sedam, na 276.

Bihaćka pivovara zabilježila je pozitivan trend u poslovnim prihodima koji su povećani na 3,5 mil KM, nakon što su iznosili 3,0 mil KM godinu ranije, ali je ipak iskazala gubitak u iznosu od 334 hiljade KM. Ovakava razvoj posljedica je rasta poslovnih rashoda, a ponajviše materijalnih troškova. U prvom polugodištu 2020. godine Bihaćka pivovara imala je dobit od 32 hiljade KM.

U ovoj pivari nije bilo opuštanja zaposlenih, a broj zaposlenih je na godišnjem nivou pao za samo 1 na 107.

Pad poslovnih prihoda od oko 4,6 posto imala je Pivara Tuzla, na 11,87 mil KM sa 12,45 mil KM u prvom polugodištu prošle godine.
Uprkos tome, ova pivara, koju kontroliše najveći trgovac u zemlji Bingo, ostvarila je dobit od 1,35 miliona KM a što je za oko 20 posto više nego godinu ranije, kada je dobit bila 1,12 mil KM.

Broj zapsolenih u Pivari TUzla smanjen je za 19 na ukupno 202.

Treba reći da već nekoliko godina bh. pivare posluju otežano, a čemu kumuju loša poslovna klima, te veliki uvoz koji se količinski povećava svake godine, a smanjuje cjenovno.

Na tržištu BiH uočljiva je potpuna dominacija velikih globalnih brandova, koji se za tržište Bosne i Hercegovine najvećim dijelom proizvode u velikim pivarama u susjednim državama.

B. S.
Facebook Twitter Print