Kompanije i tržišta
Jedina biogasna elektrana u BiH proizvodi struju u visini četvrtine potrošnje opštine Šamac
14.9.2021 06:07 | Indikator.ba
Jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini "Buffalo-Energy Gold-MG" iz Donjeg Žabara prošle godine proizvela je struje u visini četvrtine potrošnje opštine Šamac.

Ovo je rečeno prilikom posjete predsjednice Republike Srpske Željka Cvijanović bigoasnom kompleksu.

- Srpska mora i treba da pomaže i njeguje svakog ko ima poslovnu inicijativu, što je nesumnjivo i biogasni kompleks "Buffalo-Energy Gold-MG" iz Donjeg Žabara, tim prije što zapošljava 100 radnika, rekla je Cvijanović, izvijestio je RTRS.

Dodala je da ovaj kompleks značajno učestvuje u oblasti poljoprivrede i proizvodnje i značajan je dio u sistemu podrške i podsticaja i da podrška ovom kompleksu od resornog ministarstva ni ubuduće neće izostati.

- Ovo je zaista za divljenje, jedan zaokružen proces, ne nedostaje ništa, i činjenica je da toliko drugih subjekta u okviru BiH posluje sa ovim subjektom, sa ovom farmom, sa ovim poljoprivrednim gigantom, i vezuje svoju aktivnost za djelatnost ovog subjekta, pokazuje koliko su oni generalno važni na cijeloj našoj mapi ovdje, rekla je predsjednica Republike Srpske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je nakon posjete biogasnoj elektrani da je ova firma važan partner u poljoprivredi Srpske i da Vlada sve što se ovdje investira podržava sa 30 odsto.

Pašalić je najavio nastavak te politike podrške u narednom periodu.

- Na ovoj farmi apsolutno nema otpada i ovdje možete da vidite sve ono što vidite na farmama u Evropi i najrazvijenim poljoprivrednim zemljama, naveo je Pašalić.

Vlasnik firme "MG-Gold" Goran Mitrović rekao je novinarima da u ovom kompleksu proizvode i struju iz obnovljivih izvora, a prošle godine su proizveli struje u visini četvrtine potrošnje opštine Šamac.

On je istakao da je uz veliko angažovanje firme i pomoć Vlade Srpske za kapitalna ulaganja, ova firma vlasnik najvećeg kompleksa koji se navodnjava u BiH na površini od 650 hektara, što godišnje omogućava dvije žetve i dobru poljoprivrednu proizvodnju, a riječ je o potpuno organskoj proizvodnji.
Facebook Twitter Print