Kompanije i tržišta
Tunel od Fatničkog polja do Bilećkog jezera biće gotov za 1.000 dana
14.9.2021 11:38 | Indikator.ba
Generalni direktor preduzeća Elektroprivreda Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da je važna investicija izgradnja tunela "Fatničko polje – akumulacija Bileća", gdje je u toku postavljanje betonske obloge, što će omogućiti brže prevođenje voda sa nevesinjskog platoa, te iz Dabarskog i Fatničkog polja u bilećku akumulaciju.

Petrović je, nakon obilaska radova na tunelu, rekao novinarima da je riječ o najvećem gradilištu Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, navodeći da je ovo preduzeće od osnivanja u najvećim investicijama, a to se prvenstveno odnosi na Hidroelektranu /HE/ Dabar.

- Sve finansije su do sada obezbijeđene iz vlastitih sredstava na HE Dabar, to do sada iznose oko 120 miliona KM. Ukupna vrijednost ove hidroelektrane je 660 miliona KM, rekao je Petrović.

On je dodao da je druga važna investicija obezbjeđivanje bržeg prevođenja voda sliva Fatničkog polja i buduće HE Dabar kroz tunel Fatničko polje – akumulacija Bileća u dužini od 15.640 metara.

- Da bi se finansirao ovaj projekat HET je morao uzeti kreditni aranžman od 28 miliona KM, a ostatak će obezbijediti iz vlastitih sredstava. Izgradnjom ovog tunela i ove betonske obloge u dužini od 9,5 kilometara obezbjeđuju se uslovi za izgradnju HE Bileća snage 30 megavata. Za 1.000 dana kada se završi ova obloga mi ćemo moći uvesti izvođača za radove na HE Bileća, rekao je Petrović.

On je napomenuo da je oblogu potrebno uraditi prije puštanja HE Dabar u funkciju kako bi se vode nesmetano mogle prevoditi sa nevesinjskog platoa, te iz Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bileća.

Petrović je naveo da je izvođač radova Herc gradnja iz Bileće, te da su prilikom obilaska radova vidjeli da su ovo jedni od najtežih uslova za građevinske radnike u Republici Srpskoj, ali da izvođač vodi računa o svim mjerama zaštite.

Rukovodilac investicija HET-a Danilo Ilić istakao je da je tunel Fatničko polje – akumulacija Bileća glavni prevodnik voda sistema Gornji horizonti u Donje horizonte, te glavni derivacioni tunel za HE Bileća.

On je dodao da je do sada urađeno šest kilometara betonske obloge u prethodnim fazama.

- Sada u ovoj fazi izrađujemo 9.500 metara obloge. Beneficije tunela će se vidjeti u budućnosti kada HE Dabar uđe na mrežu, što je osnovni preduslov izgradnje tunela je za izgradnju HE Bileća, a predviđeno je da treća faza traje 1.000 radnih dana, rekao je Ilić.

Đorđe Vujović, direktor građevinske firme Herc gradnja iz Bileće, koja je izvođač radova na ovom projektu, naveo je da je projekat izuzetno važan i kompleksan, da posao teče planski, te izrazio nadu da će radovi na tunelu biti završeni u zadatom roku od 1.000 radnih dana.
Facebook Twitter Print