Kompanije i tržišta
Amazon traži programere u Zagrebu, a ne skladišni prostor
14.9.2021 13:01 | Indikator.ba
Prije nekoliko dana hrvatski mediji izvijestili su da će globalni lider u e-trgovini, američki "Amazon", otvoriti svoj ured u Zagrebu, u sklopu plana tvrtke da zaposli 55.000 radnika širom svijeta.

Kao rezultat ove najave, regionalne novine počele su nagađati o opsegu budućeg poslovanja u Hrvatskoj i o tome što će to značiti za lokalna tržišta na Zapadnom Balkanu.

Međutim, sve su sumnje vrlo brzo otklonjene, Amazon je službeno objavio natječaje za posao.

- Govorimo o programerima i stručnjacima za cloud hosting unutar rješenja web usluga Amazon - Amazon Web Services. U cijeloj regiji, a kamoli u Hrvatskoj, nema mnogo takvih ljudi s potrebnim iskustvom, rekao je za Biznis.rs suosnivač Srpskog udruženja za e-trgovinu Marko Ilić.

Amazon Data Services, osnovan u glavnom gradu Hrvatske 2019., početno će zapošljavati 15 ljudi. Između ostalog, zahtijeva sedam godina iskustva u industriji. Oglasi na službenoj web stranici matične tvrtke spominju rad modularnih podatkovnih centara.

Inače, Amazon upravlja nizom podatkovnih centara širom svijeta koje često daje u zakup velikim međunarodnim tvrtkama. To je samo jedan od mnogih poslovnih pothvata kojima se bavi američka tehnološka kolonija.

- Što se tiče segmenta e-trgovine, u hrvatskoj štampi je bilo dosta nagađanja o mogućem izboru Hrvatske kao potencijalnog središta za zemlje EU, ali i za zemlje bivšeg istočnog bloka, preko luke u Rijeci, a ne kroz Solun, na primjer, ali takva želja neće se ostvariti ni ovom prilikom, komentirao je Ilić.

Ostaje za vidjeti postoji li još prostora za Amazon da na kraju izabere drugu državu u regiji za svoje logističke potrebe u narednim godinama.
Facebook Twitter Print