Kompanije i tržišta
Dogovor u Banjoj Luci: Na proljeće radovi na trebinjskom aerodromu
14.9.2021 14:20 | Indikator.ba
Srbija će ubrzati procedure izgradnje aerodroma u Trebinju kako bi projekat bio završen 2023. godine.

Ovo je rečeno danas nakon sastanka predstavnika Srbije i Republike Srpske u Banjoj Luci posvećenog finalizovanju dogovora o izgradnji aerodroma u Trebinju i prateće infrstrukture.

- Razgovarali smo o raspodjeli obaveza i dužnosti, upoznali se sa procedurama koje je neophodno provesti. Rok do kada projekat treba da bude završen je 2023. godina i zato se bavimo operativnim pitanjima da ne bi bilo zastoja - rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima u Banjaluci.

Direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković istakao je da je riječ o kompleksnom projektu, koji zahtijeva uključivanje svih nadležnih institucija.

On je dodao da su u toku izrada zoning plana i istražni radovi na terenu.

- Nadamo se da će projekat ići onom dinamikom koju smo dogovorili i da ćemo već na proljeće, sa početkom građevinske sezone, ući u radove - naglasio je Zdravković.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić napomenuo je da će na narednoj sjednici Vlade biti odluka o prenosu prava na upravljanje i izgradnju aerodroma na preduzeće Aerodrom Trebinje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom posjete Banjaluci 23. jula prošle godine, predložio je da Srbija na lokaciji između gradova Trebinje, Bileća i Gacko u Hercegovini izgradi aerodrom i upravlja njime.

Narodna skupština RS usvojila je 24. septembra 2020. Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju, čime se "stvara pravni okvir za nesmetanu realizaciju tog projekta od opšteg interesa".

Zemljište, na kojem bi trebao biti izgrađen aerodrom obuhvata područje na teritoriji grada Trebinje, na jugoistoku BiH, površine 1234 hektara na širem području naselja Hum, Taleža i Cerovac.

Koncem aprila raspisan je međunarodni konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić nedavno je službeno zatražio od vlasti u BiH da "sukladno odredbama članka 3. Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, kao zainteresiranoj državi dostave informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju zračne luke Trebinje kod mjesta Taleža".

Prema procjenama izgradnja aerodroma koštala bi oko 100 miliona eura.

(Foto: bljesak.ba).
Facebook Twitter Print