Ekonomija
Hrvatski ekonomista izračunao kada će Srbija prestići Hrvatsku po BDP-u
14.9.2021 14:51 | Indikator.ba
Zagrebački ekonomski analitičar Velimir Šonje odbacio je procjenu da će Srbija uskoro preteći Hrvatsku po BDP kao "dnevno-političku patku" ukazavši da mjera razvoja neke zemlje, kako je naveo, nije nominalni već realni BDP koji uzima u obzir i broj stanovnika i nivo cijena.

- Srbija ima oko tri miliona stanovnika više od Hrvatske i po tom kriteriju je odavno trebalo da ima veći BDP od Hrvatske, naveo je Šonje povodom nedavne ocjene predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da "politički napadi iz Hrvatske dolaze zbog toga što će srpska ekonomija uskoro prestići hrvatsku, usprkos jadranskoj obali i turizmu".

U tekstu objavljenom na portalu Ekonomski lab, Šonje piše da je "mjera razvoja neke zemlje realni BDP po stanovniku – dakle nominalni korigovan za razliku u cijenama – prema paritetu kupovne moći – i za razliku u broju stanovnika".

- Hrvatska je na oko 64 odsto prosječnog nivoa razvoja EU, Češka je na oko 94 odsto, Slovenija je na oko 90 odsto. Srbija je na oko 43 odsto. Dakle, Hrvatska je gotovo 50 odsto razvijenija od Srbije, ali je Slovenija oko 40 odsto razvijenija od Hrvatske, napisao je.

Šonje je ukazao da se u roku od 10 godina odnosi mogu promijeniti "ako neka zemlja uhvati vanrednu brzinu rasta, kao što je uspjelo npr. Estoniji“.

- Kada bi realni BDP Srbije po stanovniku 10 godina rastao dva procentna poena brže od hrvatskog u prosjeku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila oko 23 odsto razvijenija od Srbije. Ako bi se takva razlika u brzini rasta nastavila jako dugo, Srbija bi sustigla Hrvatsku za oko dvije decenije, tj. oko 2040, dodao je Šonje.

U blogu pod naslovom Srbija, Hrvatska i BDP, Šonje je na kraju ocijenio da je za Hrvatsku "inače jako dobro da se sve zemlje koje su njeni važni trgovački partneri što brže razvijaju, jer onda one uvoze više hrvatskih proizvoda i usluga, a Hrvatska uvozi više njihovih, pa je život svima bolji, a šansa za sukobe sve manja".

- Razvojna kompeticija može biti dobar kolektivni motiv te je jako dobro da Srbija jednim okom prati Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju, ali pritom treba znati korektno interpretirati podatke, zaključio je hrvatski ekonomski analitičar, prenosi Danas.
Facebook Twitter Print