Politika i društvo
Crna Gora ekonomskim državljanstvom privukla 20 mil eura, investitori traže još vremena
15.9.2021 06:12 | Indikator.ba
U okviru programa ekonomskog državljanstva Vlada Crne Gore je zaključno sa 8. martom dodijelila 67 pasoša od čega su 23 dodijeljena aplikantima, a 44 članovima njihovih porodica.

Program ekonomskog državljanstva uveden je s ograničenim rokom trajanja od tri godine, od 1. januara 2019. godine do 31. decembra ove godine, i njime je predviđeno da se maksimalno dobije 2.000 pasoša za ulaganje u neki od razvojnih projekata u oblasti turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede.

Do danas za druga dva modela nema nijedan projekat, dok je od dosadašnje primjene programa, prema podacima Ministarstva finansija, prihodovano 19,6 miliona eura, pišu podgoričke Vijesti.

Investitori koji grade turističke komplekse u okviru projekta ekonomskog državljanstva i agenti za posredovanje u dobijanju crnogorskih pasoša u sklopu ovog projekta smatraju da bi Vlada trebalo da razmisli da ga produži nakon isteka trogodišnjeg perioda od januara naredne godine jer, kako kažu za “Vijesti”, zbog vremenskog protoka za dobijanje licenci za rad i pandemije koronavirusa izgubljeno je veliko vrijeme tako da je primjena programa trajala znatno kraće od planirane tri godine.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) ističu da se po postojećem modelu program neće produžiti i da trenutno analiziraju druga rješenje koja će blagovremeno prezentovati do kraja ove godine.

Radoica Vuković, suosnivač i izvršni direktor kompanije “Montenegro luxury hotels and resorts” iz Kotora, koja gradi luksuzni hotel s pet zvjezdica Montis Mountain Resort u Kolašinu kazao je da projekat ekonomskog državljanstva predstavlja značaj segment biznis plana za realizaciju projekta u Kolašinu, te da prije donošenja odluke o ekonomskom državljanstvu njihova kompanija nije pronašla finansijsku opravdanost za ulaganje u takav hotelski kompleks, a ujedno nije bilo moguće obezbijediti podršku banaka za bilo kakvu hotelsku investiciju na sjeveru.

-Važnost programa ekonomskog državljanstva za razvoj turizma i infrastrukture na sjeveru Crne Gore, najbolje prikazuje činjenica da od 2007. godine nije izgrađen nijedan veći hotel visoke kategorije na sjeveru, a da je uvođenjem programa započeta ili se očekuje da otpočne, izgradnja 11 hotela visoke kategorije na sjeveru. U Kolašinu je u toku izgradnja sedam hotela kapaciteta preko 1.000 smještajnih jedinica, od čega oko 400 smještajnih jedinica u hotele s pet zvjezdica čime se ne mogu pohvaliti ni gradovi na crnogorskom primorju. Naš hotel će biti najveći, otvoren cijele godine sa 238 smještajnih jedinica i planirano je otvaranje 230 stalnih radnih mjesta i 90 sezonskih, rekao je Vuković.
Facebook Twitter Print