Ekonomija
Od 5 top izvoznih proizvoda Srbije, četiri su prehrambena
15.9.2021 13:51 | Indikator.ba
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Srbije za period januar-jul ove godine iznosila je oko 27,48 milijardi eura, što je porast od 24,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Od pet top izvoznih proizvoda iz ove zemlje, četiri su bila iz oblasti prehrambene industrije.

Podaci govore da je izvezeno robe u vrijednosti oko 11,93 milijarde eura, što je rast od 28 odsto, dok je uvoz robe povećan 22,3 odsto, na 15,55 milijardi eura, izvijestio je Telegraf.

Pokrivenost uvoza izvozom je 76,7 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 73,3 odsto. Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,9 odsto ukupne razmjene.

Posmatrano po kategorijama, Srbija je u junu izvezla kukuruza u vrijednosti od čak 48,5 miliona dolara. Ovo je ujedno proizvod koji je u šestom mjesecu ove godine donio najviše novca od izvoza.

Drugo mjesto na listi zauzelo je sveže voće, kojeg je susjedna zemlja izvezla u vrednosti od 33,6 miliona dolara. Na trećoj pozciji se ipak nije našao prehrambeni proizvod već lijekovi za maloprodaju. Oni su izvezeni u vrijednosti od 31,3 miliona dolara.

Već na četvrtom mestu ponovo se našla hrana, i to "crveno zlato", sa 23,5 miliona dolara. Cijena maline je ove godine dostizala cifre iznad 400 dinara. Peto mjesto u junu ove godine zauzelo je rafinisano ulje za ishranu, koje je izvezeno u vrijednosti od 16,8 miliona dolara.

Izvoz ostalih proizvoda bio je u vrijednosti manjoj od milion dolara.

Tako je izvoz bijele čokolade, bombona i sličnog u junu vriejdio 0,8 miliona dolara, rezanaca šećerne repe i otpadaka šećerne trske 0,6 miliona, a suhe paprike, kao i voćnih sadnica (kalemljenih i nekalemljenih) 0,3 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Njemačka, Italija, BiH, Rumunija i Mađarska, a u uvozu Njemačka, Kina, Italija, Rusija i Turska. Zemlje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini su drugi po važnosti partner Srbije sa kojima je suficit u razmjeni iznosio 1,19 milijardi eura.
Facebook Twitter Print