Kompanije i tržišta
Pipistrel sklopio 100-milionski ugovor s Mađarima
16.9.2021 05:13 | Indikator.ba
Slovenski proizvođač ultralakih aviona Pipistrel potpisao je ugovor s mađarskim Genevation Aircraft o prodaji Pipistreloveg aviona VIRUS SW 121A explorer u Mađarskoj te ugovor o pravima prodaje tog aviona za koji tvrtka kaže da vrijedi više od 100 miliona eura za period više od deset godina.

Ugovor je potpisan na otvaranju 53. međunarodnog sajma obrta u Celju u prisustvu mađarskog premijera Viktora Orbana i slovenskog premijera Janeza Janše.

Sporazum predviđa organizaciju proizvodnje certificiranih aviona u Mađarskoj, konačnu montažu aviona u Mađarskoj za tržišta Mađarske, bivšeg Sovjetskog Saveza, Afrike, Slovačke, Češke, Poljske, Turske i Izraela te saradnju u razvoju poslovnih mogućnosti i proizvodnju savremenih kompozitnih struktura, dijelova i programa aviona za namjenske projekte i avione s nultom emisijom.

Kako je povodom potpisivanja ugovora rekao direktor Pipistrela Ivo Boscarol, inicijativa za uspostavu proizvodnje aviona u Mađarskoj potekla je prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, ova zemlja je tehnološki visoko razvijena, ali nema vlastitu proizvodnju aviona i planiranje aviona. Međutim, jedna od strategija ove zemlje, prema Boscarolu, jeste da postane jaka i na području avijacije.

Nakon dvije godine, došlo je do inicijative i na državnom nivou, dvije vlade su prije nekoliko mjeseci potpisale sporazum o saradnji u avijaciji, koji su također potpisale i tvrtke.

Pipistrel-ovi SW 121 pripadaju porodici aviona s ​​certifikatom tipa EASA za dnevne i noćne operacije, koji su najnapredniji avioni s dva sjedišta u svojoj kategoriji.
Opremljeni su letačkim instrumentima bez vanjske vidljivosti i ekranima osjetljivim na dodir, naprednim autopilotom, sistemom za spašavanje padobranom i opremom za paraglajder, što ih čini idealnim za razne aktivnosti: osnovnu i naprednu obuku pilota, klupske aktivnosti, snimanje iz zraka, kartografiju, 3D skeniranje terena, igru ​​i kontrolu šuma, praćenje požara, zagađenja i prirodnih katastrofa, promatranje prometa i pomoć u katastrofama.
Zbog svog tihog rada i sposobnosti idealni su i za neke vojne i odbrambene svrhe, kontrolu državne granice, nadzor konvoja, sprečavanje kriminala, zaštitu teritorija i sigurnost posebnih događaja.
Facebook Twitter Print