Kompanije i tržišta
Prvih 5 milijardi m3 prirodnog plina transportirano kroz TAP cjevovod
16.9.2021 14:08 | Indikator.ba
Prvih 5 milijardi kubnih metara plina transportirano je preko Transjadranskog cjevovoda (TAP), koji prenosi azerbajdžanski plin u Europu, javlja APA-Economics pozivajući se na TAP Consortium.

- Trans-jadranski cjevovod (TAP) AG potvrđuje da je ukupno 5 milijardi m3 prirodnog plina iz Azerbajdžana do sada stiglo u Europu preko spojne tačke Kipoi, na grčko-turskoj granici, gdje se TAP spaja s TANAP-om, navodi se u informaciji.

Luca Schieppati, direktor TAP -a, rekao je: - Veliko nam je zadovoljstvo što smo postigli ovu važnu prekretnicu i učvrstili ulogu TAP -a kao pouzdanog operatora prijenosnog sistema u europskom energetskom krajoliku. Osim što omogućuje energetsku sigurnost i diverzifikaciju na više tržišta, količine plina isporučene putem TAP -a podupiru energetsku tranziciju, posebno u jugoistočnoj Europi. Štaviše, prema našoj dugoročnoj viziji, TAP će nastaviti tražiti mogućnosti transporta ugljično neutralnih izvora energije, poput vodika, smanjujući emisije, u skladu s ciljevima energetske tranzicije Europske unije.

TAP transportira prirodni plin iz divovskog polja Shah Deniz u azerbajdžanskom sektoru Kaspijskog mora u Europu. Cjevovod dug 878 km povezuje se s Transanadolijskim cjevovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici u Kipoiju, prelazi Grčku i Albaniju i Jadransko more, prije nego što dođe na obalu u južnoj Italiji.

TAP će olakšati opskrbu plinom u zemlje jugoistočne Europe putem mogućih interkonektora. Konkretno, Bugarska će moći pokriti do 33% svoje ukupne potražnje za plinom kroz TAP nakon dovršetka interkonektora Grčka-Bugarska (IGB). TAP -ovi izlazi u Grčkoj i Albaniji zajedno s kopnom u Italiji pružaju više mogućnosti za daljnji transport plina iz Azerbejdžana na šira europska tržišta.

Kao ključni dio južnog plinskog koridora, TAP je strateški i ekonomski važan za Europu i bitan za osiguravanje pouzdanog pristupa novom izvoru prirodnog plina. TAP igra značajnu ulogu u jačanju europske energetske sigurnosti, diverzifikaciji opskrbe, kao i ciljevima dekarbonizacije.

U dioničkom društvu TAP udjele imaju bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) i Axpo (5%).
Facebook Twitter Print