Kompanije i tržišta
Češki Central European Industries preuzeo Beohemiju
16.9.2021 15:35 | Indikator.ba
Kompanija Central European Industries iz Češke preuzela je danas udio u preduzeću Beohemija u vlasništvu Preston Holdinga, koja se bavi proizvodnjom deterdženata i proizvoda kućne hemije.

Potpisivanje ugovora obavljeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsjednik Preston Holdinga Davor Milićević izjavio je da je taj holding do sada u Beohemiju investirao preko 30 miliona eura, kao i da Central European Industries posjeduje finansijsku stabilnost da osnaži poziciju kompanije koja od ukupnog prometa 60 odsto artikala izvozi van granica Srbije, prvenstveno u region.

- Siguran sam da će novi vlasnik uspjeti da proizvode Beohemije usmjeri ka zemljama Centralne Evrope, proširi asortiman i ojača poziciju firme. Potpisivanje ovog ugovora predstavlja veliku finsijsku podršku i za dalji razvoj Preston Holdinga, rekao je Milićević.

On je dodao i da će Central European Industries svojim dolaskom na tržište Srbije doneti evropske vrijednosti i standarde, od kojih će koristi imati, kako zaposleni u Beohemiji, tako i dobavljači i poslovni partneri.

Predstavnik Central European Industries za Srbiju Roman Kratohvil, rekao je da kompanija pomaže drugim preduzećima da se razvijaju i idu ka daljoj ekspanziji i da je cilj da se Beohemija vrati na čelo hemijskog sektora.

- Želimo da ponudimo potrošačima autentične proizvode, da proširimo asortiman robe široke potrošnje, kao i da približimo postojeće i buduće artikale iz svog portfolia potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope, naveo je Kratohvil.

Prema njegovim riječima Beohemija je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanja udjela na postojećim kao i razvoj novih tržišta.

Savjetnik predsednika PKS Milan Trivunac, kazao je da je najvažnije to što je Central European Industries kredibilna firma, istakavši i značaj saradnje PKS i Privredne komore Češke.

- Investitor je prepoznao priliku investiranja u Srbiju. Rijetke su prilike da se problemi pretvore u šanse i mogućnosti, naglasio je Trivunac.

Ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta, izjavio je da je ta zemlja u top 10 investitora u Srbiji, a ovim preuzmanjem se ta pozcija učvršćuje.

Central European Industries je moderan industrijski holding sa visokom dodatom vrijednošću u oblasti energetike, teškog inženjeringa i reciklaže materijala. Obuhvata petnaest kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona eura.

(Foto: Privredna komora Srbije)
Facebook Twitter Print