Kompanije i tržišta
Uručena tradicionalna bankarska priznanja Zlatni BAM
17.9.2021 05:15 | Indikator.ba
Na manifestaciji "Večer bankara" najuspješnijim bankarskim kolektivima u Bosni i Hercegovini sinoć su uručena tradicionalna bankarska priznanja "Zlatni BAM", koja već 19. godinu, na osnovu godišnjih izvještaja nezavisnih revizora, dodjeljuje finansijsko-poslovni magazin "Banke i Biznis u BiH".

U obraćanju prisutnim Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka Bosne i Hercegovine, kazao je da je bankarstvo u pandemiji pokazalo zašto je perjanica razvoja Bosne i Hercegovine.

- U kratkom razdoblju smo se reoganizirali. Pandemija je u prva dva mjeseca bila negativno razmišljanje, a nakon toga smo uvdjeli šta se sve može drugačije, kvalitetnije, bolje i brže raditi, pogotovo kada govorimo o raznim tipovima digitalizacije, online rada, što smo prije znali ali u tom pogledu nismo brzo išli, kazao je Kutle

U prošloj godini, dodao je, bankarski sektor je napravio optimalne rezultate s obziom kako je godina bila počela. Kroz reorganizaciju učinjeno je sve što je moguće da bankarski sektor zaštiti klijente kako bi čistav sustav mogao funkcionirati.

- U prošloj godini je došlo do svega par posto pada aktive, isto toliko do pada kredita, dok su depoziti čak rasli. Depoziti su rasli iz straha, i kod stanovništva i kod korporativnih klijenata, jer oni nisu htjeli ići ni u kakve investicije, novac su držali na depozitnoj strani, što se događa i u ovoj godini, dodao je Kutle.

Podsjetio je da je profitabilnost pala, što je bilo i očekivano i napomenuo da je sektor pokazao samoodrživost i imao likvidnost kako bi svoju ulogu 100 posto ispoštovao.

Takođe je upozorio i da bankarski sektor ne može sam razvijati gospodarstvo Bosne i Hercegovine, nego da mora imati potporu države.

- Ponajprije je potrebna politička sigurnost, koju trenutno nemamo, naglasio je Kutle.

Priznanja Zlatni BAM su uručena UniCredit Bank d.d. Mostar za lidersku poziciju u segmentima aktive i ukupnog kapitala, zatim Raiffeisen Bank BH za veličinu dioničkog kapitala u 2020. godini, dok je NLB Banka a.d. Banja Luka nagrađena u kategorijama ROE – prinos na dionički kapital, kao i ROA – prinos na aktivu. Novoj Banci a.d. iz Banje Luke uručeno je priznanje za visinu aktive banaka s pretežno domaćim kapitalom, dok je ASA Banka d.d. Sarajevo priznanje dobila za najveći procentualni rast depozita i kredita, a za Neto dobit po zaposlenom banaka sa pretežno domaćim kapitalom u 2020. godini Privredna banka sarajevo d.d. Sarajevo

Pored ovih priznanja, uredništvo i saradnici finansijsko-poslovnog magazina “Banke i Biznis u BiH” tradicionalno dodjeljuje i određen broj posebnih Plaketa “Zlatni BAM” za individualni i kolektivni rad na svestranom unapređenju rada banaka i ostvarivanju njihove kvalitetnije veze sa klijentima.

Dobitnici Plakete “Zlatni BAM” za doprinos kvalitetnom radu bankarskog sektora su: Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar kao uspješna žena menadžer u sektoru bankarstva BiH, Srđan Kondić, predsjednik Uprave Addiko Bank a.d. Banja Luka kao uspješni mladi menadžer u sektoru bankarstva BiH, Radovan Bajić za višedecenijski doprinos razvoju bankarskog sektora BiH, UniCredit Bank d.d. Mostar i UniCredit Bank a.d. Banja Luka za najbolju mobilnu aplikaciju u bankarstvu, Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH za posebnu agilnost marketinškog tima, ProCredit Bank d.d. Sarajevo za ideju godine – digitalizacija i primjena elektronskog potpisa, Sparkasse Bank dd BiH za poseban doprinos promociji risk managementa, Sberbank BH d.d. za kontinuitet u razvoju programa lojalnosti, NLB Banka d.d. Sarajevo za naročit doprinos u sferi društveno odgovornog poslovanja, Sberbank a.d. Banja Luka za poseban doprinos inovacijama u poslovanju sa pravnim licima, Bosna Bank International d.d. Sarajevo za intenzitet promotivnih aktivnosti, Union Banka d.d. Sarajevo za kontinuitet u realizaciji kvalitetnih programa podrške mladima, Udruženje banaka BiH za značajan doprinos koheziji unutar bankarskog sistema tokom pandemije te Mirza Ustamujić, general manager Payten d.o.o. Sarajevo, za doprinos kontinuiranom rastu kompanije – oblast podrške razvoju bankarskog sektora.
Facebook Twitter Print