Život i umjetnost
Proizvođači u Sloveniji dodatno smanjuju šećer u bezalkoholnim pićima
17.9.2021 06:21 | Indikator.ba
Članovi Udruženja industrije pića, koje djeluje u okviru Komore poljoprivredno -prehrambenih poduzeća pri Privrednoj komori Slovenije, potpisali su u četvrtak dodatnu obavezu kojom se obavezuju na smanjenje sadržaja šećera u bezalkoholnim pićima za 5% do kraja 2025. godine. .

Tvrtke iz sektora bezalkoholnih pića potpisale su svoje prve obaveze 2015. godine, obavezujući se da neće oglašavati bezalkoholna pića djeci mlađoj od 12 godina, da će se ponašati odgovorno u osnovnim i srednjim školama, da će jasno informirati potrošače o energetskoj vrijednosti vlastitih robnih marki, da će ponuditi potrošaču najširi mogući asortiman različitih pića te promovisati zdrav način života za zaposlenike, ali i za društvo u cjelini.

Na 6. godišnjicu potpisivanja prvih obaveza, potpisnici su potpisali dodatnu obavezu, koja ih obavezuje na smanjenje sadržaja šećera u bezalkoholnim pićima do kraja 2025. godine, a time i prosječnog energijskog iznosa 100 ml bezalkoholnih pića za 5%.

- Odgovornost za okoliš u kojem živimo također postaje sve važnija u poslovnom svijetu. Svi članovi Udruge industrije pića svjesni da je uzajamni, održivi staa prema potrošačima i prirodi jedan od ključnih činilaca koji će oblikovati našu budućnost u narednim godinama i na kraju odlučiti o našem poslovnom osptanku. Ovo je važno opredjeljenje i obećava bolju budućnost budućim generacijama, kazao je Marián Šefčovič, predsjednik Udruge industrije pića.

Dodatnu obavezu potpisali su predstavnici devet tvrtki. To su: Atlantic Droga Kolinska d.o.o., Coca-Cola HBC Slovenija d.o.o., Costella d.o.o., Dana d.o.o., Fructal d.o.o., Nektar Natura d.o.o., Pivovarna Laško Union d.o.o., Radenska d.o.o. i Vital Mestinje d.o.o..
Facebook Twitter Print