Tržište kapitala
Srbija uspješno debitovala sa zelenim obveznicama
17.9.2021 11:15 | Indikator.ba
Srbija je realizovala prvu emisiju zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu kako bi finansirala projekte koji podržavaju njen održivi ekonomski rast, priopćila je središnja banka zemlje.

Sedmogodišnje zelene obveznice u vrijednosti od 1,0 milijarde eura bile su dio emisije euroobveznica u dvije tranše koje su uključivale i konvencionalne papire vrijedne 750 miliona eura s dospijećem od 15 godina, objavila je Narodna banka (NBS) u četvrtak.

Srbija je postala jedina europska država koja nije članica EU koja je izdala zeleni instrument, navodi NBS.

Potražnja ulagača za zelenim obveznicama, s kuponskom stopom od 1,0% i stopom prinosa od 1,26%, premašila je 3 milijarde eura. Petnaestogodišnja euroobveznica, s kuponskom stopom od 2,05% i stopom prinosa od 2,3%, privukla je ponude vrijedne ukupno 2,5 milijardi eura, dodala je Banka.

- Srbija je tokom dana uspjela sniziti kamatne stope za petinu od početnih uvjeta, što je 20% (ili 0,35 postotnog boda) za zelenu sedmogodišnju obveznicu i 13% (ili 0,30 postotnog boda) za konvencionalne 15-godišnje obveznice, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u priopćenju.

Sredstva prikupljena putem izdanja koristit će se za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmjerenih na postizanje još održivijeg rasta ulaganjima u područja obnovljive energije, energetske efikasnosti, prometa, održivog upravljanja vodama te sprečavanja i kontrole onečišćenja.
Facebook Twitter Print