Kompanije i tržišta
Amazon ulazi u partnerstvo sa Hrvatskom vladom - saradnja na tri područja
18.9.2021 06:08 | Indikator.ba
Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 16. septembra 2021. godine privhatila nacrt memoranduma o saglasnosti između Vlade RH i društva Amazon Web Services, javlja Bug.hr.

Ova vijest dolazi nedugo nakon saznanja da će Amazon početi zapošljavati stručnjake u Hrvatskoj te otvoriti ured, a kako se službeno doznaje – i Centar za projektiranje podatkovnih centara.

AWS je izrazio želju za uskom saradnjom s Vladom Republike Hrvatske na području digitalne transformacije te u tom kontekstu sklapanjem Memoranduma o saglasnosti kakav je već potpisan s drugim članicama Europske unije – poručili su ovom prigodom iz Vlade.

Namjera ovog memoranduma je uspostava strateške saradnje Vlade RH i AWS-a na području digitalne transformacije javne uprave, digitalizacije, digitalne pismenosti i inovacija. Saradnja može uključivati područja razvoja ljudskih resursa čiji poslovi su vezani za rad u oblaku, s namjerom uvođenja niza programa obuke i certificiranja kako bi se ubrzalo učenje u vezi računarstva u oblaku i razvoj ljudskih potencijala; podršku provedbi hrvatske Nacionalne razvojne strategije 2030 kroz razvoj tvrtki koja rade na razvoju računarstva u oblaku i napora Vlade Republike Hrvatske u modernizaciji IT-a, a AWS je spreman sarađivati s Vladom Republike Hrvatske i na razvoju politika koje su direktno relevantne za pružanje usluga računarstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

Amazon je nedavno oglasio kako traži 15 stručnjaka u Zagrebu, koji bi se bavili projektiranjem i održavanjem cloud infrastrukture.
Facebook Twitter Print