Ekonomija
Rekordan broj bh. kompanija želi biti među dobavljačima njemačkih firmi
20.9.2021 14:31 | Indikator.ba
Rekordan broj kompanija iz Bosne i Hercegovine pridružio se ovogodišnjoj njemačkoj inicijativi za pronalaženje dobavljača sa Zapadnog Balkana za 2021. godinu.

Na virtualnom B2B Matchmakingu čak 75 bosanskohercegovačkih dobavljača dobilo je priliku da se upozna sa njemačkim kompanijama na online sastancima.

Sedma Inicijativa dobavljača i B2B razgovori održat će se od 28.09.2021. do 15.10.2021. godine, najavljeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH, izvještava Indikator.ba.

Bh. kompanije imale su rok do 11.6.2021. godine unesu podatke svojih kompanija i označe s kojim njemačkim kompanijama žele razgovor. Njemačke kompanije vrše selekciju i odlučuju koje kompanije iz BiH i regije će biti pozvane na forum i B2B razgovore.

U potrazi za novim dobavljačima iz BiH i Jugoistočne Evrope su 53 renomirane njemačke kompanije iz metaloprerađivačke industrije, mašinstva, proizvodnje opreme i dijelova za automobilske industrije, elektrotehnike, elektronike, industrije plastičnih dijelova i drugih grana.

Neke od njemačkih kompanija koje traže dobavljače su: Alfred Kärcher SE & Co. KG, AMETEK Inc, Atotech Deutschland GmbH, Bilstein Group (febi Bilstein), BPW Bergische Achsen KG, ElringKlinger AG, HOERBIGER Deutschland Holding GmbH, HYDAC Verwaltung GmbH, Kennametal, Miele, Peek & Cloppenburg Düsseldorf KG, Rolls Royce Power Systems, MTU Friedrichshafen.

Inicijativa dobavljača je u proteklih šest godina omogućila 1.500 B2B razgovora između više od 100 njemačkih kompanija i 250 dobavljača iz BiH i regije.

Radi se o projektu u sklopu programa podsticaja malih i srednje velikih kompanija Saveznog ministarstva privrede i energije (Bundesministerium für Wirtschaft und Energie), a organizira ga udruženje za materijalno poslovanje, nabavu i logistiku (BME e.V.) u saradnji s njemačkim industrijskim i trgovinskim komorama u BiH i zemljama regije.
Facebook Twitter Print