TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u turizmu: Snažan poticaj biznisu
21.9.2021 05:03 | Indikator.ba
Sa posljednjim danom ljeta po kalendaru poslovni portal Indikator.ba okončao je evidentiranje poslovnih poteza u turizmu za sezonu Ljeto 2021. godine. Narednih dana analitičari portala će, konsultujući članove grupe eksperata angažovanih na ovom projektu, odlučiti ko će dobiti priznanje za najbolji potez. Na prigodnoj svečanosti koju pripremamo predstavićemo njihove aktere i uručiti priznanja.

Proteklih mjeseci pratili smo turističke aktivnosti, događaje i sve ono što je tradicionalno i pozitivno ali i novo poput najavljenih investicija, aktiviranja do sada neiskorištenih prirodnih ljepota i turističkih destinacija, različitih oblika saradnje u oblasti turizma ili atrakcija prikladnih ljetnom ugođaju. Uočili smo da je broj takvih poteza ovog ljeta bio nešto manji nego ranijih godina čak i u odnosu na ljeto 2020., zbog pandemije korona virusa upamćeno kao izuzetno nepovoljno. Prema našem mišljenju turističke organizacije, firme iz ove oblasti privrede, lokalne zajednice i pojedinci bili su usredsređeni na korištenje postojećih kapaciteta, održavanje kvaliteta usluge i poštivanje svih preventivno zdravstvenih mjera koje su bile i ostale na snazi. To je rezultiralo neskrivenim zadovoljstvom domaćih i stranih gostiju, bez obzira na to gdje su boravili i provodili odmor: na moru, planini, jezerima, po bh. gradovima i čaršijama ili kulturno-istorijskim lokalitetima.

Turizam se ovog ljeta, zahvaljujući uz ostalo i dobroj posjećenosti destinacija širom Bosne i Hercegovine, pokazao kao izuzetno atraktivna grana privređivanja, ulaganja novca, zapošljavanja. Na bazi tih iskustava realno je očekivati da će novih poteza u razvoju ljetnog turizma, a posebno investicija u smještajne kapacitete, restorane, rekreativne centre i parkove, biti tek u narednim mjesecima. Pojedini menadžeri i vlasnici kapitala već su nam nagovijestili takve odluke. Pokazaće se ustvari da je sezona Ljeto 2021. godine bila snažan podsticaj za pokretanje i razvoj biznisa u sektoru turizma.

Ovogodišni izbor najboljeg poslovnog poteza u turizmu i svečanost dodjele priznanja koju pripremamo odvija se u znaku obilježavanja desetogodišnjice postojanja, uspješnog poslovanja i u poslovnoj javnosti zapaženog informativnog djelovanja portala Indikator.ba. Ovo je četvrto turističko ljeto u kojem evidentiramo, valorizujemo i afitmišemo poslovne odluke kompanija, lokalnih zajednica i udruženja iz oblasti turizma, hotelijerstva, putovanja, rekreacije i investitora koji ulažu u razvoj djelatnosti. Od prvog izbora do danas imali smo i imamo podršku prof. dr. Ivane Pavlić, prorektorke Sveučilišta u Dubrovniku, u ulozi vodećeg konsultanta u realizaciji ovog projekta. Značaj ovog što rasdimo uočili su Privredna komora Federacije BiH, drogeria markt dm, intesa Sanpaolo Bank, BIHAMK, Visoka škola za turizam i hotelijerstvo iz Trebinja - naši partneri u ovom izboru.

Priredio: Hajdar Arifagić

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA