Život i umjetnost
Crna Gora dobila prvi javni morski akvarijum
21.9.2021 06:24 | Indikator.ba
Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u ponedjeljak je svečano otvorio Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana "Akvarijum Boka", kao svoju novu organizacionu jedinicu sa javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače.

Direktor Instituta Aleksandar Joksimović je na svečanom otvaranju rekao da je ovo prekretnica za Institut za biologiju mora čija se šezdesetogodišnjica osnivanja obilježava ove godine.

- Uspostavljanje Akvarijuma Boka kao naše šeste organizacione jedinice dodatno će ojačati naše kapacitete, a prvi javni morski akvarijum u Crnoj Gori doprineće našim aktivnostima za stvaranje široke koalicije za zaštitu Jadrana, rekao je Joksimović.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu, Jørn Eugene Gjelstad, rekao je da je uz Norvešku podršku, kroz projekat Monteaqua, uspostavljen jedini javni akvarijum u Crnoj Gori koji je razvio kapacitete za očuvanje biodiverziteta vodenih ekosistema u vještačkim uslovima, što je važno za obezbjeđivanje reprodukcije ugroženih vrsta.

Rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Boka akvarijum“ Mirko Đurović istakao je da će Akvarijum Boka biti dodatna vrijednost turističkoj ponudi grada Kotora i Crne Gore.

Arhitektonski projekat Akvarijum Boka uradio je Studio Enforma iz Kotora.

Akvarijum Boka ima 16 tenkova podijeljenih na četiri izložbene jedinice: Svjetsko more i Sredozemno more, Jadransko more i Južni Jadran, Bokokotorski zaliv i tropska mora. Na izložbi na otvorenom u parku Instituta posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa nevidljivim svijetom mora, morskom biologijom, načinima zagađenja mora i morem kao izvorom hrane.

Akvarijum je otvorio vrata za posjetioce u probnom periodu rada od juna 2021. U prva tri mjeseca akvarijum je vidjelo više od 8.000 posjetilaca. Otvaranje izložbe na otvorenom očekuje se do avgusta 2022. godine.

Osnivanje centra je omogućeno investicijom u ukupnom iznosu od 1,8 miliona eura, od čega su neprovratna sredstva Norveškog ministarstva vanjskih poslova 0,75 miliona eura.

Doprinos Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Crne Gore iz kredita Svjetske banke za realizaciju Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2) od 0,37 miliona eura, sufinansiranje Javnog preduzeća Morsko dobro u iznosu od 80 hiljada eura i sufinansiranje iz ERDF i IPA II fondova Evropske unije kroz program prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore za projekat "Istražite prekogranični vodeni biodiverzitet – EXCHANGE" od 0,43 miliona eura.

(Foto: RTV Crne Gore)
Facebook Twitter Print