Ekonomija
BiH očekuje zeleno svjetlo za izvoz robe životinjskog porijekla u Izrael
21.9.2021 13:39 | Indikator.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da je BiH predala odgovore na predmisijski Upitnik za izvoz robe životinjskog porijekla u Izrael.

- Izraelska strana dostavila nam je predmisijski Upitnik za procjenu sistema, što je preduslov za potencijalni izvoz robe životinjskog porijekla iz BiH, isključujući perad. Ministarstvo je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim tijelima za veterinarske kontrole, bezbjednost hrane i zdravlje životinja aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno smo okončali taj posao, rekao je Košarac.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor izraelske strane, nakon što prethodno izvrši neophodne procjene sistema u BiH u pogledu veterinarskih kontrola, bezbjednosti hrane i zdravlja životinja.

- Otvaranje izraelskog tržišta dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega ćemo uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja. Predali smo Upitnik i očekujemo da će Izrael uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev za izvoz robe životinjskog porijekla na tražište ove države, poručio je Košarac.

On je kazao da se kontinuirano radi na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode. U tom smislu, osim EU i zemalja Cefte, posebna pažnja usmjerena je na tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, prenosi Glas Srpske.
Facebook Twitter Print