Kompanije i tržišta
Bh. investicija u Hrvatskoj: Veliki planovi za Marasku
22.9.2021 05:49 | Indikator.ba
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković obišao je u utorak poslijepodne u Zadru u pratnji novog vlasnika Maraske, poduzetnika Svjetlana Stanića, pogon u Gaženici te se uvjerio u potencijale te najpoznatije zadarske tvrtke.

Domaćini su premijera upoznali s pogonom alkoholnih pića, u čijim se velikim bačvama pohranjuje ekstrakt višnje maraške i oraha, a osim likerom Maraschinom, u Maraski se ponose i da su jedna od rijetkih tvrtki koja orahovac proizvodi na stari način, od ploda zelenog oraha.

- Zadovoljan sam što vidim da se višestoljetna tradicija očuvala i što će se proizvodnja odvijati u budućnosti. Vjerujem da će se proizvodnjom ključnih brendova ovi tradicionalni proizvodi pozicionirati na domaćem i inozemnim tržištima, rekao je Plenković.

Čestitajući upravi Stanić Grupe, koja je nedavno kupila Marasku, obljetnicu tvornice alkoholnih pića i sokova, premijer Plenković je kazao kako je to "izvrstan potez za brendiranje Zadra i Hrvatske, za doprinos ulaganjima iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i čini se jedan sjajan signal za nova ulaganja koja će unaprijediti proizvodnju", izvijestio je Jutarnji.

Svečanosti je prisustvovao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i supredsjedatelj Doma naroda parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Istog dana, u zadarskom klubu Arsenal priređena je gala večer kojom je Maraska obilježila 200. obljetnicu postojanja tvornice i industrijske proizvodnje Mmaraschina.

Planovi za budućnost Maraske su veliki, kazao je HRT-u direktor proizvodnje Ivan Štefanić, ali maraschino će ostati isti. Zadržat će se stari način proizvodnje po recepturi koja se ne otkriva nikome.

Otprilike šest mjeseci nakon berbe počne se točiti maraschino U 16 . stoljeću počeli su ga proizvoditi dominikanci, a posljednjih 200 godina radi se industrijski. U Maraski tvrde da se višnja maraška može saditi i na drugim područjima, ali da niko ne može postići kvalitet maraške iz zadarskog zaleđa.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih proizvoda pili su i kraljica Viktorija, Charles Baudleair, Honoré de Balzac, Charlie Chaplin. Malo je onih koji znaju da je Marashino uvršten i u protokol Svete Stolice, a engleski kralj George 4. čak je slao flotu u Hrvatsku po zadarski Maraschino. Pili su ga i posljednji ruski car Nikolaj te Kazanova. Čak i na potonulom Titanicu pronađene su velike količine ovog zadarskog likera.

Stanić Beverages, tvrtka u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe širokobriješkog poduzetnika Mirka Grbešića, kupoprodajni ugovor o kupnji Maraske.
Stanić Beverages novi je vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu 45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponije. Također, objavit će i obavezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom.
Facebook Twitter Print