Politika i društvo
Šest-sedam kompanija iz Srbije želi ulagati u RS, Ekonomik Group se širi na Bratunac
22.9.2021 14:56 | Indikator.ba
Kompanije iz Srbije investirale su u Republiku Srpsku više od milijardu eura što potvrđuje da je RS atraktivna destinacija za ulaganje i širenje poslovanja domaćih kompanija, poručio je danas predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež na predstavljanju "Investicionih potencijala Republike Srpske".

-Srbija jeste najveći investitor u Republiku Srpsku. Kompanije koje su danas prisutne su ozbiljni investitori.One su u prošloj godini u Srbiji zajedno ostvarile 2,2 milijarde eura poslovnih prihoda, 313 miliona eura izvoza i zapošljavaju oko 15.000 radnika, rekao je Čadež, saopštila je PKS.

Čadež je istakao da je šest-sedam kompanija iz Srbije već izrazilo jasnu želju da ulažu u RS.

Kompanija Ekonomik grup iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom montažnih kontejnera već u Srebrenici zapošljava 90 radnika, a danas je potpisala Memorandum o razumijevanju sa opštinom Bratunac na čijoj teritoriji planiraju da pokrenu proizvodnju termo izolacionih sendvič panela.

Na skupu u PKS prisustvovali su predstavnici 40 kompanija iz Srbije, iz svih sektora privređivanja, od energetike i agrobiznisa, različitih grana prerađivačke industrije do usluga, građevinarstva, IT.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković ima velika očekivanja od susreta privrednika, pogotovo u vezi projekata koji se odnose na investiranje u pograničnom delu RS i Srbije, u takozvanim slobodnim industrijskim zonama koje RS želi da kreira.

To su Trebinje, Gradiška, Prijedor, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Sokolac, Šamac.

On je dodao da je Republika Srpska donijela niz zakona o podsticajima za investitore.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ocijenio je da su potencijali za privrednu saradnju znatno veći i naveo da je u RS do sada certifikat opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem dobilo 12 lokalnih samouprava, prenosi Danas.
Facebook Twitter Print