Komentari i analize
Imenovanje KVPFBiH potaknulo optimizam na Sarajevskoj berzi
26.9.2021 04:54 | Indikator.ba
Trgovina na Sarajevskoj berzi odvija se u posljednje vrijeme u pozitivnom ozračju, što bi se dijelom moglo pripisati i konačnom imenovanju Komisije za vrijednosne FBiH.

Promet je u posljednje vrijeme živnuo sa većim brojem transakcija i kompanija čijim se dionicama trguje, a jedan broj vrijednosnih papira bilježi skokovit rast vrijednosti.

Odavno glavni berzanski indeksi nisu imali veći rast, pa je tako elitni SASX-10 protekle sedmice dobio na vrijednosti 8,06 posto, a SASX-30 4,95 posto.

Ukupan promet je protekle sedmice iznosio 1,58 miliona KM, a ostvaren je kroz 155 transakcija. To je više nego što je u prosjeku bilo ranije.

Nekoliko dionica izdavaja se po rastu, a tu je prije svih Bosnalijekova koja je nastavila rast iz prethodnog perioda te je dostigla cijenu od 37,55 KM. U odnosu na prošlu sedmicu dionica najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije imala je rast od 5,4 posto.

U uzletu su i dionice Elektroprivrede BiH kojima cijena odavno nije bila veća (13,71 KM) i ne samo da je prešla prag od 10 KM nego je u ovoj sedmici ojačala 37,1 posto.

I BH Telecom je u uzlaznom trendu sa rastom vrijednosti u protekloj trgovačkoj sedmici od 17 posto.

Ipak, jedan od najvećih skokova imala je dionica Energoinvesta koja je dobila na vrijednosti gotovo 50 posto u protekloj sedmici i u petak je imala cijenu od 1,57 KM. Još početkom ovog mjeseca, cijena dionica Energoinvesta bila je dvostruko manja 0,75 KM.

Optimizam na Sarajevskoj berzi, sasvim sigurno, dijelom treba pripisati i konačnom imenovanju Komisije za vrijednosne papire FBiH čime učesnici na tržištu kapitala nakon dvije godine zastoja mogu računati da će moći realizovati i registrovati poslove i korporativne radnje koje su dužni da obavljaju.

Za očekivati je da će se pozitivni trend na tržištu kapitala nastaviti jer su mnogi zamrznuli ili umanjili svoje aktivnosti u proteklom periodu zbog nepostojanja tržišnog regulatora.

B. S.
Facebook Twitter Print