Život i umjetnost
Trebinje izabrano među "100 najboljih priča o održivosti"
6.10.2021 13:38 | Indikator.ba
Grad Trebinje je izabran među "100 najboljih priča o održivosti" sa pričom o Hercegovačkoj kući - odluka je koju je saopštio žiri konferencije "Globalni dani zelenih destinacija", čiji je organizator Fondacija "Green Destinations" sa sjedištem u Lajdenu u Kraljevini Holandiji.

Gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da je grad po prvi put učestvovao u ovom prestižnom takmičenju, koje se ove godine zbog epidemiološke situacije održalo onlajn.

On je istakao da je Trebinje našlo svoje mjesto među 100 najboljih, gdje su i regija Istra u Hrvatskoj, Ljubljana u Sloveniji, Bodrun u Turskoj, regija Bratislave u Slovačkoj, Kjoto u Japanu, te mjesta u Brazilu, Portugalu, Australiji, a da, prema ocjeni žirija, projekat "Hercegovačke kuće" predstavlja sjajan primjer uključivanja lokalne zajednice i saradnje sa čitavim nizom partnera.

- Hercegovačka kuća sada ima oko 120 kooperanata sa tendencijom širenja broja domaćina koji plasiraju svoje proizvode. Do kraja godine očekujemo i njeno otvaranje u Beogradu. Ovo priznanje je dodatni motiv za cijeli tim Gradske uprave da nastavi sa idejama koje su dugoročno održive, naveo je Ćurić, prenosi trebinjelive.

Prema njegovim riječima, ovo priznanje će omogućiti i da Trebinje postane vidljivije brojnoj zainteresovanoj publici širom Evrope i svijeta, posebno turistima željnim za novim destinacijama koje imaju šta da ponude i koje svojim dugoročnim planovima obezbjeđuju održive projekte.

Gradonačelnik je pojasnio da je Grad za ovo takmičenje aplicirao u maju, a da je već u junu potvrđeno učešće u drugom krugu.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković kazao je da je ovo priznanje nagrada za cijeli tim koji je oko šest mjeseci radio na ispunjavanju 15 traženih kriterijuma iz oblasti održivog razvoja.

Bošković se zahvalio timu projekta "USAID turizam", koji je pružio podršku Trebinju tokom procesa apliciranja.

Destinacije izabrane na ovom takmičenju biće predstavljene na Sajmu turizma u Berlinu koji treba da se održi krajem oktobra.
Facebook Twitter Print