Život i umjetnost
Vranac - balkanski ambasador u vinskom svijetu
6.10.2021 13:50 | Indikator.ba
Inicijativa "Svjetski dan vranca" treći je put ujedinila zemlje Zapadnog Balkana u obilježavanju ove autohtone sorte.
Ove godine udruženje "Vina iz Makedonije", "Vinska akademija" iz Crne Gore i udruženje vinarija "Enologija" sa Kosova zajednički su sudjelovali u organizaciji.

Tradicionalno, glavni događaj zbio se 5. oktobra, ovaj put u hibridnom formatu. Proizvođači "vranca" i njegovi uvoznici širom svijeta organizirali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se online događaju koji je istovremeno održan u Podgorici, Skoplju, Beogradu i Prištini.

U sklopu "Svjetskog dana vranca" organizirane su tribine i majstorski tečajevi u saradnji sa svjetskim vinskim profesionalcima koji su detaljno govorili o sorti "Vranac" i njenim potencijalima.
Preko 20 vrhunskih vinskih profesionalaca, specijaliziranih novinara, ocjenjivača vina, sommeliera, vinskih fotografa i blogera, kao i ljubitelja vina posjetilo je proizvođače iz Makedonije, Kosova i Crne Gore i bili su dio proslave autohtonog vranca. Svrha proslave sasvim je jasna, ovu sortu sa svojim jedinstvenim karakteristikama i potencijalom treba biti predstavljena svijetu, istražena i postati dio svjetske vinske scene i vinograda, s obzirom na jedinstvene prednosti kao što je otpornost na klimatske promjene ...

Govoreći o vrancu, predsjednik udruge "Vina Makedonije" Svetozar Janevski rekao je kako je ova regionalna inicijativa iznimno važna i trebala bi pomoći osigurati zasluženo mjesto u vinskoj industriji na globalnoj nivou.

- Geografska rasprostranjenost cranca nije jedini razlog zašto su zajednički nastup i promocija nužni i važni. Sve zemlje u regiji suočavaju se sa sličnim problemima u svojoj vinskoj industriji i pokušavaju pronaći mjesto za svoja vina na stranim tržištima. Ako se zajedno borimo za uspostavu sorte vranac, podjednako ćemo osjetiti i prednosti, kazao je Janevski.
Facebook Twitter Print