Ekonomija
BiH za osam mjeseci potrošila 104 miliona KM na uvoz struje
11.10.2021 03:25 | Indikator.ba
Zbog loših hidroloških uslova, ali prije svega rasta cijena na tržištu, bosanskohercegovački uvoz električne energije veći je za za period januar-avgust za 85 posto nego u istom periodu prošle godine, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, zemlja je za osam mjeseci ove godine uvezla električne energije u vrijednosti 104,4 miliona KM. Samo u avgustu uvoz je iznosio 29 miliona KM.

Količinski BiH je na mjesečnom nivou u drugom kvartalu uvezla 884 GWh sati električne energije. U istom periodu prošle godine uvoz je bio manji za 42 GWh i iznosio je 842 GWh.

Na veći uvoz ove godine dijelom su uticale loše hidrološke prilike zbog dugotrajnog sušnog perioda usljed čega je smanjena proizvodnja u hidroelektranama koja je morala biti nadomještena kroz uvoz.

Većoj vrijednosti izvoza najviše je doprinijela skuplja električna energija ove godine, koja je vrijednosno povećalai uvoz i izvoz električne energije. No, eksplozivan rast cijena struje na evropskim berzama dogodio se septembru, što će se odraziti u statistčkim podacima koji će uslijediti za naredne mjesece.

Izvoz električne energije bio je za osam mjeseci ove godine 474,6 miliona KM i veći je za 39 posto nego lani.

Rast cijena električne energije na svjetskom tržištu ali i veća potrošnja u odnosu na prošlu godinu sa oporavkom privrede od prošlogodišnjeg izbijanja pandemije doprinijela je dobrim rezultatima elektroprvrednih preduzeća u ovoj godini.

Elektroprivreda BiH ostvarila je u prvom polguodištu neto dobit od 45,3 miliona KM, EP HZHB od 20 miliona KM, a ERS od 35 miliona KM.
Facebook Twitter Print