Menadžment
Emil Tedeschi najplaćeniji hrvatski menadžer
12.10.2021 14:43 | Indikator.ba
Čelnici najvećih hrvatskih kompanija uvrštenih na Zagrebačkoj burzi u prosjeku zarađuju 1,86 miliona kuna godišnje, 10 puta više nego radnici kompanija koje vode, stranci su u globalu bolje plaćeni od domaćih menadžera, a većina žena na čelnim pozicijama ima iznadprosječne plaće.

Osim toga, privatne kompanije menadžere bolje plaćaju od onih gdje udjel ima država, pa je kod "privatnika" mnogo veća razlika između plaća čelnih ljudi i "običnih" radnika, gotovo 20 puta.

Neki su to od zaključaka istraživanja koje je proveo Poslovni dnevnik na temelju javno dostupnih izvještaja o primicima članova Uprave koje su kompanije uvrštene na berzi dužne predstaviti dioničarima na glavnim skupštinama.

Radi se isključivo o bruto primanjima koja se sastoje od fiksnog i varijabilnog primitka, odnosno godišnjeg bonusa te primanja u naravi. U analizu nisu uvršteni bonusi u dionicama s obzirom da ih isplaćuje tek nekolicina kompanija.

Titulu najbolje plaćenog hrvatskog menadžera ponio je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantica i najveći pojedinačni dioničar te kompanije s 50,2 posto udjela. Tedeschijeva godišnja plaća od 4,63 miliona kuna tako je "tiha patnja" mnogim njegovim kolegama koje vode domaće kompanije. Od toga fiksna plaća iznosi 2,74 miliona kuna, varijabilna naknada 1,54 miliona kuna, a primici u naravi malo manje od 347.000 kuna.

Primanja prvog čovjeka pulskog hotelijera Arena Hospitality Group Reuela Slonima iznose 3,88 miliona kuna dok se Marku Remenaru, predsjedniku Uprave Adrisa, prošle godine slilo 3,49 miliona kuna.

Da su strani menadžeri iznadprosječno plaćeni potvrđuje i primjer Konstantinosa Nempisa, prvog čovjeka HT-a. On je lani zaradio 3,46 miliona kuna.

Predsjedniku Uprave Ine Sándoru Fasimonu isplaćeno je u 2020. ukupno 983.417 kuna.

Što se tiče svega tri žene koje vode kompanije iz sastava CROBEX-a, najplaćenija menadžerica je Gordana Kovačević iz Ericssona Nikola Tesle. Kovačević je lani dobila 2,4 miliona fiksne plaće te 712.613 kuna bonusa što je ukupno 3,11 miliona kuna.

Plaća Martine Dalić, predsjednice Uprave Podravke, još nije objavljena, no za pretpostaviti je da je naslijedila primanja od 2,16 miliona kuna svog prethodnika, pokojnog Marina Pucara. Šefica Brodogradilišta Viktor Lenac, Sandra Uzelac je sa 782.096 kuna ukupnih primanja među lošije plaćenim menadžerima u ovoj skupini 17 kompanija.

Skupinu menadžera plaćenih između milion i 2 miliona kuna predvodi Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere.

Čelnik naše najveće turističke kompanije ukupno je lani primio 1,65 miliona kuna. Marinko Došen iz AD Plastika lani je zaradio 1,35 miliona kuna. Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara od 20. januaraprošle godine dobio je 1,61 milion kuna, od čega 260.000 kuna bonusa.
Facebook Twitter Print