Ekonomija
Iznenađujuće: MMF srezao ovogodišnju procjenu rasta BDP BiH na 2,8 posto
12.10.2021 15:02 | Indikator.ba
Međunarodni montarni fond procjenjuje da će ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u 2021. godini biti 2,8 posto, objavila je ova međunarodna finansijska institucija u najnovijem ouutlooku objavljenom danas, izvještava Indikator.ba.

Za 2022. godinu bh. ekonomiji predviđa se rast od 3,2 posto, a u periodu do 2026. prosječan rast od 3 posto.

MMF je na ovaj način snizio ovogodišnje prognoze rasta u odnosu na procjene iz aprile ove godine, kada je previđao rast BDP-a BiH od 3,5 posto.

Moguću reviziju ekonomskog rasta BiH nadole najavio je Andrew Jewell, voditelj ureda MMF-a u BiH, kada je kazao da je aprilska projekcija rasta od 3,5 posto uvjetovana široko dostupnim cjepivom u drugoj polovici godine.

- Sada znamo da cjepiva gotovo uopće nisu dostupna i da početak cijepljenja uopće nije prošao dobro. Istodobno imamo nove varijante virusa koje povećavaju broj oboljelih, bolnice se pune, a broj smrtnih slučajeva raste. Zbog toga je izvjesno da ćemo morati revidirati naše projekcije na dolje, kazao je u aprilu ove godine Jewell.

Ova institucija znatno je konzervatnija u prognozama od Svjetske banke koja je prije nekoliko dana procijenila da bi se realni BDP BiH mogao povećati za 4 posto u 2021. godini, nakon što su posljednje procjene iznosile 3,2 posto.
Facebook Twitter Print