Politika i društvo
Najniža satnica u trgovini 2,90 KM
15.10.2021 12:53 | Indikator.ba
Predsjednik Pregovaračkog tima UPFBiH/Grupacije poslodavaca za djelatnost trgovine pri UPFBiH Edin Ibrahimović i predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti STBiH Mersiha Beširović, potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.
Potpisanim Kolektivnim ugovorom definirana je najniža satnica koja sada iznosi 2.90 KM neto.
Minimalna plaća će na osnovu potpisanog Kolektivnog ugovora iznositi oko 550 KM plus topli obrok, prevoz i druga davanja.

- Ovo je treći Kolektivni ugovor koji potpisujem sa našim socijalnim partnerima i moram reći da nikada nismo bili bliži i jedinstveniji u nastojanjima da poboljšamo status naših uposlenika, koji su naša najveća vrijednost. Osim povećanja minimalne satnice, koja je u odnosu na raniji kolektivni ugovor povećana za 25 posto, važno je istaknuti da smo se dogovorili da je dnevnica za rad u dane zakonom definiranih državnih praznika povećana za 100 posto. Također smo definirali da se sve naknade uplaćuju isključivo na žiro-račun ili neki drugi račun uposlenika. Usaglasili smo se da zajednički trebamo insistirati kod Vlade FBiH da se što prije donesu odgovarajući zakoni kojima bi se smanjili doprinosi na i iz plaća, a sva sredstva koja se ostvare na osnovu tog smanjenja bismo usmjerili u primanja uposlenika, kazao je Ibrahimović.

Mersiha Beširović je istaknula da je potpisivanje Kolektivnog ugovora za sektor trgovine od izuzetnog značaja za radnike u ovom sektoru.

- Zajednički smo se usaglasili da je potrebno raditi na unapređenju položaja zaposlenih u sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti. Zadovoljni smo odredbama potpisanog Kolektivnog ugovora, a vjerujemo da će i radnici biti zadovoljni, naglasila je Beširović.

Osim dogovorene satnice, utvrđeni su i dodaci na plaću i to za prekovremeni rad najmanje 25 posto od neto satnice, noćni rad najmanje 25 posto od neto satnice, rad na dan sedmičnog odmora najmanje 15 posto od neto satnice.
Facebook Twitter Print