Politika i društvo
Vučić će moliti Putina za niže cijene gasa
16.10.2021 05:24 | Indikator.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom zakazao kako bi molio za niže cijene gasa u narednom periodu.

-Svi govore kako smo mi mirni do kraja godine. E pa nismo mirni, ni za šta mi nismo mirni. Da bi ljudi razumjeli, od tih cijena zavisi cijena hrane, svih proizvoda, izvoza, i bukvalno opstanak zemlje. Ovdje je direktno ugrožena cijela zemlja. Već su Italija i Slovenija za 30 odsto uvećale cijenu gasa, rekao je Vučić, izvještava Danas.

Prema Vučićevim riječima, cijena gasa na svjetskoj berzi je 1.200 dolara, a Srbijai ga plaća270 dolara.

- Rusi su nam ponudili 70 odsto berzansku cijenu, a 30 odsto naftnu formulu. Mi danas imamo 100 odsto naftnu formulu i zato nam je cijena 270 dolara. Da nam je 70 odsto berzanska cijena, plaćali bismo gas 790 dolara. Rusi više nikome neće da daju 100 odsto naftnu cijenu, jer hoće i oni da zarade, objasnio jepredsednik.

Zato je, kako ističe, zakazao sastanak sa Putinom kako bi produžio postojeću cijenu za još tri do šest mjeseci, a posle toga da bude 70 odsto naftna formula i 30 odsto berzanska cijena, što bi iznosilo 510 dolara za 1.000 kubnih metara.

- Najbolje cijene u Evropi ima Poljska, 70 odsto ugalj, i neće to da zatvaraju. Dobro prolaze i oni koji imaju nuklearke, a ko nema nuklearke ili ugalj, taj nema dobre cijene, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija u skladištu u Banatskom dvoru ima 268 miliona kubnih metara gasa i istakao je da mu je žao što će morati da se troši dio gasa iz rezervi do kraja grijne sezone, ali da se novčane rezerve neće dirati.
Facebook Twitter Print