Život i umjetnost
Iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju kroz trgovinu
30.10.2021 05:56 | Indikator.ba
Na hrvatskom malograničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom Gabela Polje u Metkoviću, gdje hrvatska oružana policija kontrolira ulazak i izlazak iz zemlje članice Europske unije, moguć je potpuno nekontrolirani prijelaz granice.

I to ne kroz grmlje, šumu i neprohodnu stazu, već kroz trgovinu, prenosi portal index.hr.

U trgovački centar Dalmata JuraShop možete ući s hrvatske strane granice, a izaći na drugom kraju kroz klizna vrata trgovine na parkiralište "a već ste u BiH ili obrnuto", prenosi hrvatski portal.

- Možete izaći iz EU i vratiti se lakše i brže nego što biste došli na otok Vis, napisali su.

Objavili su i video kako prolaze kroz trgovinu i ulaze u drugu državu mimo graničnog prijelaza i vraćaju se istim putem. Novinari portala rekli su da su već neko vrijeme šetali spornim dijelom granice, a da ih niko ništa nije pitao. Index.hr dodaje kako je "granični prijelaz rezerviran samo za vozila, ali i za one koji nisu upoznati s mogućnošću prelaska granice bez dokumenata i zaustavljanja".

Vlasnik trgovačkog centra tvrdi da mu je dućan u cijelosti u Bosni i Hercegovini te da lokalno stanovništvo prema međunarodnom ugovoru ima malogranične dozvole s kojima može prijeći granicu u ulici Marka Marulića koja je neposredno uz trgovinu i na granici između dviju zemalja. Insistira da tvrdnje portala o nedostatku kontrole na ovom dijelu granice nisu tačne te da policija može kazniti svakoga ko nema dozvolu.

U lokalnoj policijskoj upravi također su za index.hr objasnili da su upoznati sa situacijom na graničnom prijelazu u Metkoviću te da nadzornim kamerama prate situaciju na ovom dijelu granice. Potvrdili su da nositelji dozvola koje se odnose na određeno područje mogu prijeći granicu na tom području, dok drugi ne mogu.

Policija u Metkoviću je od početka godine sucu za prekršaje prijavila 85 osoba zbog prelaska granice bez dozvole, a u prethodnoj godini zbog zlouptrebe je oduzeto 15 malograničnih dozvola.
Facebook Twitter Print