Život i umjetnost
Hrvatski poduzetnik kupio avion Fokker 100 i u njemu gradi zabavni park
2.11.2021 16:09 | Indikator.ba
Hrvatski poduzetnik Robert Sedlar kupio je umirovljeni avion Fokker 100 i postavio ga usred sela u ruralnoj Hrvatskoj.

Trideset godina star avion u selu Strmec Stubički pretvara u zabavni prostor koji će u potpunosti biti otvoren u julu 2022, izvještava Simple Flying.

Avion Fokker 100 nekad je služio sasvim drugačijoj namjeni. Letio je između ostalih za indonezijski Sempati Air, brazilski TAM Linhas Aéreas i američki Jetran. Posljednji operater bio je SunAdria Airlines Hrvatsks u ime Trade Aira, do 2011. godine.

Sedlar je Fokker kupio nakon što je otkrio da ne služi ničemu u Zračnoj luci Osijek, gdje je zadržan nakon što ga je Trade Air povukao iz upotrebe. Prvobitno je trebao postati restoran, ali se od tog plana odustalo.

Nakon što ga je kupio, proveo je šest vikenda u Zračnoj luci Osijek rastavljajući ovaj Fokker 100 s grupom svojih prijatelja. Izrezali su ga na osam dijelova. Tijelo avionaod 34 metra bilo je jednodijelno, kao i svako od dva krila.

Potom je u oktobru 2019. konvoj od tri kamionske prikolice prevezao rastavljeni Fokker iz Zračne luke Osijek do Strmca Stubičkog, sela u ruralnoj Hrvatskoj u kojem Sedlar od tada ponovno sastavlja avion.

Projekt je gotovo dovršen: avion je ponovno gotovo cijeli. S jedne strane aplicirana je livreja sportske tematike koja nosi slike najpoznatijih hrvatskih sportskih zvijezda. Druga strana nema livreju i tako će i ostati.

Cijeli projekt neće biti gotov do jula 2022., kada će Sedlar povezati krilo aviona Fokker 100 sa susjednim bazenom. Do sljedećeg ljeta bit će moguće skliznuti niz avion u bazen.

Sprijeda su zadržana četiri sjedišta u poslovnoj klasi od kada je ovaj Fokker 100 još uvijek letio za SunAdria u ime Trade Aira. Novi sloj bijele kože nanesen je na četiri sjedišta kako bi se povećala izdržljivost.

Također sprijeda je stari red sjedišta iz aviona porodice Airbus A320 Croatia Airlinesa. Hrvatski avioprijevoznik izbacio je ova sjedišta kada je prije nekoliko godina svoje Airbuse opremio novim tankim sjedištima.

Straga se nalaze sjedišta iz aviona Dash 8 koji je ranije pripadao avionu registriranom u Švicarskoj. Sedlar je dao ponudu za cijeli Dash 8 avion na aukciji, ali ga je nadmašio američki poduzetnik koji, međutim, nije trebao sjedišta već samo pilotsku kabinu Dasha.

Čak i šoljice za osvježenje u susjednom mjestu imaju oznaku avionske tvrtke. Kako logotip pokazuje, čaše je Croatia Airlines koristio kao dio svoje prehrane u avionu sve dok avioprijevoznik nije prešao na papirnate čaše iz ekoloških razloga.

Prtljažni pretinci su uklonjeni, pod ponovno postavljen tepihom, a rasvjeta i unutarnji okvir također su novi, iako su svi zadržali svoj izvorni stil.
Facebook Twitter Print