Komentari i analize
Kostićeva AIK banka će biti četvrta najveća banka u BiH
4.11.2021 04:30 | Indikator.ba
Srbijanska AIK Banka će kupnjom dvije Sberbanke u Bosni i Hercegovini postati značajan igrač na tržištu i zauzimat će četvrto mjesto po tržišnom udjelu, izvještava Indikator.ba.

AIK Banka ovom akvizicijom dobija dvije banke u Bosni i Hercegovini sa ukupnom aktivom, koja je na polugodištu 2021. godine iznosila 2,68 milijardi KM i tržišnim učešćem od 7,8 posto.

Na ovaj način AIK Banka bit će četvrta najveća banka, nakon UniCredita, Raiffeisen banke i Nove ljubljanske banke.

Posmatrano entitetski, AIK će u Federaciji steći veću banku budući da Sberbank BH Sarajevo ima aktivu od 1,6 mlrd KM, za razliku od Republike Srpske, gdje je Sberbank Banja Luka nešto manja banka s aktivom koja iznosi nešto manje od 1,1 mlrd KM.

Tržišni udjeli su, međutim, drugačiji, budući da podružnica u Federaciji drži oko 6,4 posto tržišta, a ona u Republici Srpskoj oko 11,8 posto.

Preuzimanjem podružnica Sberbanke, AIK će steći i značajan kreditni i depozitni portfolio.

Prema podacima sa 30. junom 2021. godine, Sberbank u Sarajevu je imala kredite u iznosu od 1,08 mlrd KM, a depozite u iznosu 1,38 mlrd KM, dok je istoimena banka u Banjaluci imala 682 miliona KM kredita i 857 miliona KM depozita.

Srpski zajmodavac će akvizicijom dobiti 819 zaposlenika, od čega 433 u banci u Sarajevu, a 386 u banci u Banjaluci.

Najnovija akvizicija značajno će ojačati učešće srpskog kapitala u bankarskom sektoru BiH, tim prije što dolazi nakon dogovorenog ulaska beogradske Poštanske štedionice na tržište preuzimanjem Komercijalne banke Banja Luka.

B. S.
Facebook Twitter Print