Život i umjetnost
Satelitski internet Elona Muska stigao u Hrvatsku
9.11.2021 02:42 | Indikator.ba
Starlink, divizija SpaceXa u dijelomičnom vlasništvu najbogatijeg zemljana Elona Muska, službeno je počela nuditi pristup internetu putem satelita u Hrvatskoj, javlja Jutarnji.

Do kraja godine pristup internetu bit će dostupan Hrvatima koji žive na otocima ili na jadranskoj obali, u Gorskom kotaru i u Sloveniji. Zagreb i ostatak Hrvatske dobit će pristup Starlinku početkom 2022. godine.

Cijene će biti veće za Hrvate nego za Amerikance. Mjesečna pretplata iznosit će 799 kuna (106 eura), dok će se za hardver (antena, WI-FI...) izdvojiti 535 eura i 86 eura za dostavu. Starlink će u početku svojim korisnicima u Hrvatskoj nuditi brzine veze između 50 i 150 Mbps, no iz tvrtke obećavaju da će se brzine povećati.

Kako prenosi Jutarnji, takvim cijenama Starlink neće privući puno ljudi, jer su usluge tvrtke skupe u odnosu na konkurenciju.
Međutim, Starlink ima veliku prednost u odnosu na druge pružatelje pristupa internetu. Budući da je njegova tehnologija temeljena na satelitima, može ponuditi pristup Internetu ljudima i tvrtkama koje se nalaze na mjestima gdje, bilo zbog male populacije ili geografskih značajki, drugi davatelji pristupa internetu nisu prisutni. Kako prenosi Jutarnji, Starlink u Hrvatskoj ciljat će uglavnom na ljude na otocima i brodove.

Kako je vidljivo na stranicama Starlinka, satelitski internet u Sloveniji bit će dostupan jednom u 2022. Tvrtka već prima prijave od Slovenaca koji bi željeli imati pristup Starlinku, navodi siol.net.
Facebook Twitter Print