Ekonomija
Rast stranih direktnih investicija u BiH za pola godine 66,2 odsto
22.11.2021 13:41 | Indikator.ba
Iako je priliv stranih investicija u BiH u prvih šest mjeseci ove godine veći za 66,2 odsto u odnosu na isti period lani, taj rast uglavnom je rezultat reinvestiranja od strane postojećih kompanija, dok novi investitori i dalje izbjegavaju ovdje da posluju zbog političke krize i slabe kupovne moći građana.

Kako navode za “Glas Srpske” u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), u prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 766,2 miliona maraka stranih ulaganja. Međutim, rast investicija od 66,2 odsto u odnosu na prošlu godinu uglavnom je, kako pojašnjavaju u agenciji, nastao zbog reinvesticija, ali i činjenice da su neke djelatnosti doživjele procvat i porast obima poslovanja tokom pandemije u prošloj godini.

- Sve to zahtijevalo je reinvestiranje u postojeće kapacitete i njihovo proširenje - ističu u FIPA.

Na pitanje da li su pojedini najavljeni projekti u ovoj godini prolongirani ili otkazani, iz FIPA navode da su odluke o investiranju dug proces, kojem prethode brojne analize i studije izvodljivosti, a sve to iziskuje vrijeme. Ipak, naveli su da je jedan od projekata od kojeg se ranije odustalo bio “Bauhaus”.

- Prema ranijim navodima, od te investicije se odustalo zbog niskog životnog standarda građana i slabe kupovne moći. Takođe, ranije su neki investitori zbog političke nestabilnosti odustali od ulaganja u elektroenergetske projekte u BiH - kazali su u FIPA.
Facebook Twitter Print