Politika i društvo
MMF zabrinut kako će BiH vraćati kredite
23.11.2021 02:47 | Indikator.ba
Šefica Misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Alina Iancu uputila je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji tražeći hitan sastanak s Fiskalnim vijećem BiH kako bi razgovarali “o implikacijama povlačenja RS iz Uprave za indirektno oporezivanje”.

- Mi smo veoma zabrinuti zbog planova vlasti RS, ne samo zbog toga što je UIO najznačajniji izvor prihoda za RS, FBiH i Brčko distrikta BiH. Ostavljajući po strani problematiku o kojoj nismo u poziciji da govorimo, naše mišljenje je da bi povlačenje RS iz UIO imalo velike ekonomske posljedice za sve, navela je u pismu.

Ističe kako bi na sastanku željeli objasniti zabrinutost i čuti stavove Fiskalnog vijeća o ovom pitanju.

- Željeli bismo konkretno da razgovaram o tome kako će se osigurati blagovremeno servisiranje vanjskog duga BiH, uključujući duga prema MMF-u, u slučaju rasformiranja UIO ili u slučdaju da ista bude lišena naplate PDV-a, poručila je Iancu u pismu.

Pismo je upućeno i na adresu premijera FBiH Fadila Novalića koji je potvrdio za N1 da ga je primio, te na adrese premijera RS Radovana Viškovića, ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, ministrice finansija FBiH Jelke Miličević, ministrice finansija RS Zore Vidović, guvernera CBB Senada Softića i gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Karića.

Komentirajući pismo MMF-a upućeno Fiskalnom vijeću BiH, ekonomski analitičar i bivši bh. diplomata Draško Aćimović tvrdi da vlasti BiH već duže vrijeme ucjenjuju međunarodne kreditore, kako bi bez ikakvih uvjeta dobili nove iznose sredstava.

- Ako dobiju kredite bez ikakvih uslovljavanja neće doći ni do kakve podjele UIO – ističe Aćimović, te dodaje da će im se "ucjenom koja je trenutno na sceni na kraju to i odobriti".
Facebook Twitter Print