Ekonomija
Uvozno mlijeko upitnog kvaliteta preplavilo BiH
23.11.2021 03:40 | Indikator.ba
Dok je vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda tokom deset mjeseci ove godine skoro pa duplo veća u odnosu na izvoz, predsjednici Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH i Republike Srpske ističu da je položaj mljekara u BiH težak i neodrživ.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za deset mjeseci ove godine u zemlju je uvezeno 43,7 miliona kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda za nešto više od 140 mil KM, dok je izvezeno 66,7 miliona kilograma istih proizvoda u vrijednosti od oko 77,5 mil KM.

Iako je, prema broju kilograma, količina izvezene robe veća u odnosu na uvezenu, ukupne vrijednosti su obrnute. Razlog takvog odnosa, prema podacima UIO BiH, jeste što je BiH tokom ove godine izvezla najviše mlijeka i pavlake koji su nekoncentrirani i bez dodatnih šećera ili drugih sladila, dok se, pri uvozu, najveća vrijednost odnosi na sireve i skutu.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kazao je za Nezavisne da država treba da zaštiti domaće proizvođače.

- Mi imamo situaciju da na dosta mliječnih proizvoda nema nikakvih opterećenja pri uvozu. Oni ulaze kao sirova roba i onda se malo dorade, prepakuju i prodaju kao domaći proizvod. Mlijeko stranog porijekla nije ni blizu kvalitetu domaćeg. To su neki koncentrati za razliku od mlijeka koje se ovdje proizvodi i to je vrlo lako i dokazivo, kaže Bićo.

I Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, kaže da se mlijeko u BiH uvozi nekontrolisano i da je kvalitet tog mlijeka upitan te da je država kriva što je domaće mlijeko potisnuto.

- Između 50 i 60 odsto je uvozno "mlijeko", a to su razni napici, a ne mlijeko. To mlijeko prave od raznih dodataka, dodaju palmino ulje i ono ne prolazi kroz kravu, – tvrdi on.

Kada je riječ o cijenama mlijeka, građani BiH za litar mlijeka treba da izdvoje između 1,19 KM i 1,5 KM, a Bićo ističe da je mlijeko trebalo davno da poskupi. Kako kaže, suša i poskupljenje stočne hrane uticali su na cijene ulaznih inputa, zbog čega je situacija postala neodrživa.
Facebook Twitter Print