Politika i društvo
Kopač: Takse na CO2 biće uvedene na Zapadnom Balkanu do 2025.
24.11.2021 04:33 | Indikator.ba
Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač najavio je u utorak da će najkasnije do 2025. godine u regionu Zapadnog Balkana biti uvedene takse na emisiju ugljen-dioksida.

Kopač je za N1 rekao da će sljedeće nedjelje u Beogradu biti održan Ministarski savjet Energetske zajednice na kom bi trebalo da bude usvojeno više direktiva i, kako je naglasnio, možda i najvažnija uredba o načinu formiranja energetsko-klimatske politike.

- Možda je još važnija diskusija o mapi puta dekarbonizacije koja najavljuje da bi došlo do uvođenja cijena (taksi) na emisije ugljen-dioksida, najkasnije do 2025, rekao je Kopač za N1 u Skupštini Srbije gdje se održava parlamentarni plenum Energetske zajednice, prenosi Danas.

Uvođenje taksi je, prema njegovim riječima, najbolji i praktično jedini način da se ekonomija okrene većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. To donosi i dodatne prihode koji se mogu upotrebiti za energetsku tanziciju, dodao je Kopač.

Naglasio je i da će sredstva od naplate taksi ići u nacionalne budžete, a ne u evropski, dok će zemlje koje budu primjenjivale taj mehanizam zadržati preferencijalni tretman pri izvozu u EU.

Kopač je objasnio i da je energetska tranzicija dugoročni proces, i da je jasno da će u Srbiji još decenijama raditi termoelektrane na ugalj.

- Trajaće skoro sigurno do 2050. Ne možemo očekivati brze promjene, jer to jednostavno nije moguće, poručio je on.
Facebook Twitter Print