Kompanije i tržišta
Stečaj u KTK Visoko: Prijavljeno 65,9 miliona KM potraživanja, priznato 41,4 miliona KM
24.11.2021 10:24 | Indikator.ba
U stečajnom postupku preduzeća KTK Visoko prijavljena su ukupna potraživanja u iznosu od 65,9 miliona KM, podaci su stečjanog upravnika u ovoj kompaniji, izvještava Indikator.ba.

Ukupna priznata potraživanja iznose 41,4 miliona KM, dok su osporena potraživanja u iznosu od 24,5 miliona KM.

Ukupno je pristiglo 267 prijava potraživanja, pri čemu najviše potraživanja ima
Porezna uprava, Kantonalni porezni ured Zenica, koja potražuje 26,49 miliona KM. Pritom je priznato 13,66 miliona KM potraživanja, dok se ostatak osporava zbog iznosa kamate, odnosno visine i načina njenog obračuna.

Po osnovu doprinosa za PIO BiH potraživanja iznose 9,11 miliona KM, od čega je priznato 7,26 miliona KM, dok Uprava za indirektno oporezivanje BiH traži naplatu 6,26 miliona KM.

Razvojna Banka FBiH nastoji da naplati 1,58 miliona KM, ali joj je priznato manje od polovice tog iznosa, oko 735 hiljada KM. Priznat je iznos glavnice, a u toku je žalbeni postupak.

Milionska prijavljena potraživanja dolaze od Elektroprivrede BiH, Elektrodistribucije Zenica, a među povjeriocima su i Islamska zajednica Rijaset Sarajevo, Registar vrijednosnih papra FBiH, Grad Visoko, Općina Centar Sarajevo, Grad Zenica, Prevent CEE doo Sarajevo, Gradska groblja Visoko, Borac konfekcija Travnik i drugi.

Za minimalne plaće zaposlenih u posljednjih 36 mjeseci potražuje se 623 hiljade KM.

Općinski sud u Zenici otvorio je početkom oktobra stečajni postupak u KTK Visoko d.d. Visoko nakon što je zaključeno da društvo nije u stanju da izvršava svoje obaveze. Prethodno je, u maju ove godine, pokretanje stečaja zatražila Vlada Federacije BiH.

Kompanija već duži vremenski period ne izvršava svoje obaveze, a račun joj je blokiran još od 2013. godine.
Jedan dio imovine bitan za osnovnu djelatnost, prerada i proizvodnja kože, prodat je u sudskom izvršnom postupku.
Facebook Twitter Print