Politika i društvo
Srbija sve rezerve zlata povukla u zemlju
24.11.2021 12:24 | Indikator.ba
Srbija ima više od 37 tona rezervi zlata i ove rezerve su povučene u zemlju, kazala je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je kazala da je prije nekoliko mjeseci predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a, pitao da li su rezerve zlata Srbije "napolju" i da misli da bi to zlato trebalo da se nalazi u Srbiji.

- Rekla sam da jeste u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz "onog vremena". Vučić mi rekao da misli da bi to trebalo da bude ovdje u Srbiji, uz opasku – ne znaš šta se u svijetu dešava, navela je Tabaković, piše Blic.

Kaže da je odmah, u roku od dva mjeseca, organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u Srbiju.
- I zlato države Srbije je u trezorima NBS, preko 37 tona, naglasila je ona.

Rezerve zlata Srbije su od 2012. godine uvećane skoro dva i po puta, a Tabakovićeva je kazala da će dragocjeni metal Srbija nastaviti kupovati.

Podaci World Gold Councila (Svjetskog savjeta za zlato), najpreciznije baze informacija o rezervama po državama, pokazuju da je Srbija lider u regionu po količini moternog zlata.
Drugo mjesto na Balkanu zauzima Sjeverna Makedonija, koja je na kraju drugog kvaratala ove godine imala 6,89 tona zlatnih rezervi.
Zatim slijede Slovenija sa 3,17 tona i Bosna i Hercegovina sa 2,99 tona, pa Crna Gora sa 1,09 tona. Na posljednjem mjestu je Hrvatska koja je sve svoje zlatne rezerve rasprodala još 2001. godine.
Facebook Twitter Print