Politika i društvo
Crnogorci pronašli naftu kod Ulcinja: Za 15 dana znaće se koliko je tačno ima
24.11.2021 12:28 | Indikator.ba
Izvjesno je da u crnogorskom podmorju ima nafte, a najkasnije do kraja ove godine znaćemo u kojim količinama i koliko je to ekonomski isplativo, rekao je na konferenciji za novinare ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Kako je istakao, očekivanja su bila da će informacije o nalazištima nafte i gasa biti poznate u septembru ili oktobru, međutim, do pomjeranja rokova došlo je zbog formacije koja je tražila dodatno obezbjeđenje.

– Prema posljednjoj informaciji, završena je takozvana cementacija otvora i u narednih sedam do 15 dana ući će se u formaciju koja sadrži naftu. Ostaje pitanje da vidimo koliko će to biti komercijalno isplativo, rekao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, to je nešto što će procijeniti konzorcijum koji vrši istražna bušenja.
– Izvjesno je da nafte ima, ali u kojim količinama, to ćemo tek znati kad se završi ovaj dio posla. Očekujemo da ćemo najkasnije do kraja godine imati potpuno izvjesnu situaciju, zaključio je Bojanić.

Crna Gora je u potrazi za naftom, početkom novembra, napravila bušotinu duboku 5.400 metara, što je najdublje do sada u Jadranskom moru, oborivši dosadašnji rekord od 4.300 metara.
Facebook Twitter Print