Politika i društvo
Odobrena prva milijarda za investicije u Zapadni Balkan
24.11.2021 16:03 | Indikator.ba
Evaluacije prvih projekata iz Plana investicija za Zapadni Balkan, koji bi u narednih sedam godina trebalo da obezbijedi oko 30 mlrd EUR za Zapadni Balkan, već su počele, prvi projekti bi mogli započeti naredne, a možda nekoliko čak i prije kraja ove godine.

Prema riječima Ane Hernandez Pisonero, portparolke u Evropskoj komisiji, ove godine će biti alocirana 1,1 mlrd EUR za projekte u regionu, što znači da je uključeno dodatnih 600 mil EUR od ukupnih devet milijardi iz treće komponente Instrumenata pretpristupne pomoći.

- Vjerujemo da ćemo biti u mogućnosti da do kraja godine odobrimo konkretne projekte kroz investicioni okvir za zapadni Balkan u partnerstvu s međunarodnim finansijskim institucijama - rekla je ona za Nezavisne.

Napomene radi, na planu investicija počelo se raditi od 2018. godine, kada je Evropska komisija usvojila Strategiju za Zapadni Balkan, a konačno je zaokružena na ovogodišnjem samitu EU i zapadnog Balkana u Kranju, pod pokroviteljstvom slovenačkog predsjedavanja EU. Ovim planom investicija predviđeno je do 9 mlrd EUR iz Instrumenata pretpristupne pomoći u vidu grantova i više od 20 mlrd EUR u vidu javno-privatnog partnerstva.

Kako za Nezavisne rekao Faris Kočan s Fakulteta političkih nauka u Ljubljani, očekuje se da će evaluacije prvih deset projekata krenuti tokom ove i naredne godine. Ako se, kako kaže, prvih deset projekata pokaže pozitivnim, naredni projekti bi mogli doći na red već 2024.

Prema njegovim riječima, prvi projekti koji će biti realizovani su autoput Priština-Niš, autoput Sarajevo-Ploče, brza cesta Sarajevo-Podgorica, kao i Beograd-Podgorica, te povezivanje jadranske obale. Što se tiče projekata iz oblasti električne energije, BiH će biti uključena u interkonekciju s Hrvatskom, a pored ovog projekta predviđena je izgradnja nekoliko hidroelektrana u regionu. BiH će, takođe, biti uključena u projekte energetske efikasnosti, izgradnju digitalne infrastrukture, podršku malim i srednjim preduzećima i kroz podršku za mlade.
Facebook Twitter Print