Politika i društvo
Grad Tuzla od EPBiH traži ugradnju uređaja za odsumporavanje u TE Tuzla
25.11.2021 05:38 | Indikator.ba
Gradsko vijeće Tuzla na vanrednoj sjednici uputilo je zahtjev Vladi FBiH i Elektroprivredi BiH za ugradnju uređaja za odsumporavanje u Termoelektrani Tuzla.

Kako su naveli iz Gradskog vijeća, cilj je smanjenje zagađanja u gradu.

Svake godine, tokom zimskog perioda, primjetno je zagađenje zraka u Tuzli. Termoelektrana Tuzla godišnje spali oko tri miliona tona uglja, a kućna ložišta manje od 250 hiljada tona uglja, podatak je iznijet na sjednici Gradskog vijeća Tuzla, izvještava RTV Slon.
Zbog toga su vijećnici uputili Zahtjev za ugradnju uređaja za odsumporavanje prema Vladi Federacije BiH i Elektroprivredi BiH.

- Iako je preko 60 posto domaćinstava priključeno na sistem daljinskog grijanja, to nije dovoljno kako bi se smanjilo aerozagađenje u gradu, zbog toga je bitno na TE Tuzla konačno dobije uređaj za odsumporavanje. Za to već od ranije postoji investiciona odluka Vlade FBiH i Elektroprivrede, ali do danas ta odluka nije realizovana, stoga je Gradsko vijeće jednoglasno podržalo da se uputi zahtjev za ugradnju uređaja za odsumporavanje, ističe Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Kako navodi Perić, Grad Tuzla i Centralno grijanje su u posljednjih 17 godina uložili u širenje i održavanje sistema daljinskog grijanja više od 71 milion KM, s ciljem smanjenja aerozagađenja.

- S druge strane Grad i javna preduzeća su uložili više desetina miliona KM koji se odnose na projekte energetske efikasnosti što znači da su obezbijedili izgradnju kružnih tokova, ozelenjavanje, davanje subvencija za zamjenu peći na fosilna goriva, kao i drugo, kaže ona.

Sve ove aktivnosti nisu dovele do čistog zraka u potpunosti, pa se Gradsko vijeće odlučilo i na novi potez prema Termoelektrani, odnosno Vladi Federacije BiH i Elektroprivredi. Smatraju da bi u tom slučaju, kada se ugradi uređaj za odsumporavanje, zagađenje bilo daleko manje.
Facebook Twitter Print