Kompanije i tržišta
Bihaćki osiguravatelj Camelija dobija novog većinskog vlasnika
25.11.2021 06:39 | Indikator.ba
Osiguravatelj Camelija Bihać dobit će novog većinskog vlasnika kroz dokapitalizaciju, objavila je društvo u obavijesti dostavljenoj Sarajevskoj berzi.

Skupština dioničara DD za osiguranje Camelija Bihać donijela je odluku o povećanju dioničkog kapitala emisijom dionica putem zatvorene prodaje.

Emisijom dionica bit će emitovano 2.500 običnih (redovnih) dionica nominalne vrijednosti 1.600 KM po jednoj dionici, unaprijed poznatom kupcu, što znači da bi dokapitalizacija trebalo da ukupno iznosi 4 miliona KM.

Kupovinom dionica nove emisije unaprijed poznati kupac stiče dodatnih 50 posto vlasništva dionica.

Unaprijed poznati kupac je pribavio odobrenje od Agencije za nadzor osiguranja FBiH za sticanje kvalifikovanog udjela, te nakon ove kupnje će imati 53,92% udjela u dioničkom kapitalu Camelije, dodaje se u obavijesti društva, ali ne navodi ime kupca dionica.

Upis i uplata dionica će trajati od 2. do 10. decembra 2021. godine.

Camelija Bihać trenutno ima šest dioničara, pri čemu je većinski vlasnik preduzeće Čavkić d.o.o.sa 64 posto udjela. Preduzeće HUT Aduna d.d. Bihać ima 19,92 posto, a ostali dioničari su fizička lica.

U 2020. godini društvo je imalo zaračunatu bruto premiju od 10,9 miliona KM, a u njegovom portfelju dominantno je osiguranje od autodogovornosti. Ostvarena dobit u 2020. godini bila je 109.054 KM. Društvo zapošljava 107 radnika.
Facebook Twitter Print