Kompanije i tržišta
Mercator Grupa povećala prodaju i smanjila dug
25.11.2021 12:12 | Indikator.ba
Mercator Grupa je za devet mjeseci 2021. godine poboljšala je poslovne rezultate u odnosu na isti period prošle godine.

Operativna dobit iznosila je 57,6 miliona eura, neto dobit iz perioda poslovanja 12,6 miliona eura, a normalizovani EBITDA je veći za 10,8% u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 139,3 miliona eura.

Mercator Grupa je isto tako dodatno smanjila svoj neto finansijski dug u posmatranom periodu.

- Mercator je nakon mnogo godina uspio smanjiti omjer između neto finansijskog duga i normalizovane EBITDA ispod pet puta, što dokazuje da strateške odluke daju prave rezultate. Finansijski zdrav i poslovno uspješan Mercator nije samo u interesu kompanije, zaposlenih i vlasnika, već i cijelog lanca od proizvođača do prehrambene industrije u Sloveniji i regiji. Mercator će nastaviti s digitalnom transformacijom poslovanja i insistirati na pružanju modernih, personalizovanih usluga i ponuda za kupce. Kako je Mercator Grupa dio Fortenove Grupe, možemo nastaviti sa strateškim ulaganjima, posebno u novi logističko-distributivni centar u Ljubljani i obnovu prodajne mreže, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Prihodi od prodaje porasli su za gotovo 1% u posmatranom periodu i iznosili su 1,6 milijardi eura, pri čemu Grupa takođe bilježi sličan rast prihoda od maloprodaje kao osnovne djelatnosti.
Poređenja sa 2019. godinom (period prije korone) takođe potvrđuju da je Mercator Grupa uspješno poslovala, jer su prihodi od prodaje u periodu od 1. do 9. mjeseca 2021. porasli za 2,9% u odnosu na isti period prije proglašenja epidemije COVID-19 (period od 1. do 9. mjeseca 2019.).
Najveći rast prihoda od prodaje zabilježen je u trgovini na malo, odnosno u Sloveniji za 4,8% u odnosu na isto razdoblje prije proglašenja epidemije COVID-19 (period od 1. do 9. mjeseca 2019.).

Preduzeće Poslovni sistem Mercator, d.d., uspješno je poslovalo u periodu prvih devet mjeseci 2021. godine, ostvarivši 34,4 miliona eura operativne dobiti (EBIT), što je povećanje od 4,2 miliona eura u odnosu na uporedni period prošle godine.

Mercator Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u osnovna sredstva uložila 20,9 miliona eura, od čega je najviše bilo za obnovu prodajne mreže, saopćeno je iz Mercatora.
Facebook Twitter Print