Ekonomija
Uzmi ili ostavi: Domaći obućari na korak do novih kupaca iz EU
25.11.2021 14:19 | Indikator.ba
Poremećaje na svjetskom tržištu i poskupljenja kontejnera i dovoza robe iz Azije, domaći obućari trebaju iskoristiti kao priliku te da nađu nove kupce i plasiraju svoje proizvode u zemlje Europske unije, pišu Nezavisne.

Naime, u Europskoj uniji je velika potražnja za obućom, a Kina, koja je najveći svjetski proizvođač, prošle je godine plasirala četiri milijarde pari različitih vrsta obuće manje.

Amir Međić, tajnik Udruženja tekstila, obuće i kože BiH, pojasnio je za Nezavisne da domaći obućari apsolutno moraju iskoristiti ovu priliku.

- Kina diktira situaciju na tržištu obuće, jer je najveći svjetski proizvođač, te su zbog nje nastali poremećaji na tržištu. Mi smo mali i nemamo utjecaja na to, ali nismo bezazleni, jer već na godišnjem nivou naše kompanije proizvedu 16 do 17 miliona pari obuće, naveo je Međić.

Istaknuo je da su na Istoku najveći proizvođači obuće, dok su na Zapadu najveći potrošači.

- Velike kompanije već premještaju proizvodnju bliže Europskoj uniji, i to vjerovatno na Balkan, i tu je šansa Bosne i Hercegovine, jer imamo niz prednosti zbog kojih se može raditi s nama. Pitanje je samo cijene rada i umijeća pregovaranja. Naše kompanije su osposobljene tehnološki, te imamo dobru radnu snagu, što zadovoljava njihove kriterije, objasnio je Međić.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće Bema iz Banja Luke, kazao je da je najezda kupaca sa Zapada, te da domaći obućari moraju iskoristiti ovu priliku da plasiraju svoje proizvode.
- Sada je naša šansa da se izborimo za bolji status, ovo je sistem ''''uzmi ili ostavi''''. Moramo se boriti da poboljšamo status naših radnika jer ćemo ostati bez njih, te iskoristiti ovaj trenutak, precizirao je Umičević.

Radenko Bubić, direktor i vlasnik Fabrike obuće Dermal iz Kotor Varoša, rekao je da su povećane potrebe Europe za cipelama, te da oni imaju jako puno upita iz europskih zemalja za obućom. - Naredne sedmice imamo sastanak s jednom njemačkom kompanijom koja je zainteresirana da im isporučujemo gotove proizvode. Sada su šanse dosta veće za prodaju obuće na Zapad nego što su bile ranije. Nema više sigurnosti u robu s Istoka da će doći u predviđenom roku, a i transport te robe je dosta poskupio, zaključio je Bubić.
Facebook Twitter Print