Kompanije i tržišta
Srbija dogovorila uvjete prodaje Petrohemije NIS-u
25.11.2021 15:06 | Indikator.ba
Srbija je dogovorila sve uvjete prodaje proizvođača petrokemijskih proizvoda HIP Petrohemija lokalnoj naftnoj i plinskoj kompaniji NIS, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Sve je dogovoreno i mogu reći da je ovo važna vijest za radnike kompanije, rekao je Vučić u video datoteci objavljenoj na web stranici agencije Tanjug u srijedu.

Dragan Stevanović, državni tajnik u ministarstvu privrede, rekao je prošlog mjeseca da je Vlada službeno započela pregovore o prodaji Petrohemije NIS-u, u kojem ruski Gazprom posjeduje 56,15 posto udjela.

- Ukupno 10 posto troškova Petrohemije ovisi o cijeni plina, a jedini ljudi s kojima možemo postići takav dogovor su Rusi, rekao je Vučić.

NIS je u oktobru dao jedinu ponudu na državnom natječaju za izbor strateškog partnera u HIP Petrohemiji. Strateški partner namjerava uložiti 150 miliona eura u kapital HIP Petrohemije, čime će steći do 90 posto udjela u kapitalu tvrtke.

Vlada Srbije posjeduje 75,27 posto udjela u kapitalu HIP Petrohemije, NIS 20,86 posto, ruski Lukoil 3,09 posto, dok je ostatak u rukama manjih dioničara.

HIP Petrohemija posjeduje petrokemijske proizvodne pogone u Pančevu, Elemiru i Crepaji. Specijalizirana je za proizvodnju polietilena visoke gustoće (HDPE), polietilena niske gustoće (LDPE) i drugih petrokemijskih proizvoda s godišnjim proizvodnim kapacitetom od 700.000 tona.
Facebook Twitter Print